Країни ЄС висилають російських дипломатів через шпигунство
Категорія
Політика
Дата публікації

Країни ЄС висилають російських дипломатів через шпигунство

Країни ЄС висилають російських дипломатів через шпигунство
Джерело:  online.ua

Ірландія, Чехія, Нідерланди та Бельгія висилають російських дипломатів через "порушення стандартів дипломатичної поведінки".

Джерело: Radio Free Europe

У посольствах РФ в Європі працювали шпигуни

Нідерланди оголосили про видворення 17 російських дипломатів, які, як стверджує міністерство закордонних справ Нідерландів, виконували функції офіцерів розвідки, тоді як Бельгія вислала 21 російського дипломата, Ірландія попросила поїхати чотирьох, а Чехія – одного.

У повідомленні нідерландського міністерства йдеться, що посла Росії викликали в МЗС і повідомили про видворення.

Причина в тому, що є інформація... яка свідчить про те, що зацікавлені особи, акредитовані як дипломати, таємно діють як співробітники розвідки, - йдеться в повідомленні.

Міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хекстра заявив, що дипломати повинні покинути Нідерланди протягом двох тижнів.

У цих людей написано дипломат на візитній картці, коли вони насправді роблять щось зовсім інше. Ми прийняли це рішення заради безпеки Нідерландів. У дуже зміненому контексті, з війною в Україні та зростанням напористості Росії, – сказав Хекстра, не вказуючи на те, яким саме шпигунством вони займалися.

Всього в Нідерландах акредитовано 75 російських дипломатів, тож після виїзду 17 російських дипломатів у країні залишиться 58. Хекстра очікує, що у відповідь Росія також вишле голландських дипломатів.

Посольство РФ в Нідерландах (фото - facebook.com)

Міністерство закордонних справ Ірландії заявило, що викликало російського посла, щоб повідомити йому, що чотирьох високопоставлених чиновників попросили залишити країну.

Це тому, що їхня діяльність не відповідала міжнародним стандартам дипломатичної поведінки, - йдеться в заяві міністерства, опублікованій у Twitter.

У заяві йдеться, що уряд Ірландії «продовжує вірити, що дипломатичні канали між Ірландією та Російською Федерацією повинні залишатися відкритими».

Уряд Бельгії заявив, що 21 російський дипломат, якого він висилає, брав участь у діяльності, пов’язаній зі шпигунством або незаконним розповсюдженням впливу.

Міністерство закордонних справ Чехії повідомило посольство Росії про те, що одного з його дипломатичних співробітників оголосили персоною нон грата і попросили залишити країну протягом 72 годин.

Разом з нашими союзниками ми скорочуємо присутність російської розвідки в ЄС, - заявили в міністерстві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?