Країни ЄС воліють виглядати беззахисними перед агресією РФ — NYT
Категорія
Політика
Дата публікації

Країни ЄС воліють виглядати беззахисними перед агресією РФ — NYT

Країни ЄС воліють виглядати беззахисними перед агресією РФ — NYT
Джерело:  online.ua

За словами директора Програми "Велика стратегія" організації Defense Priorities Раджан Менон у матіеріалі для The  New York Times, країни ЄС воліють виглядати ніби беззахисними перед загрозою армії РФ. 

Джерело: The  New York Times

Чому Європа воліє вигладяти беззахисною перед обличчям російської агресії 

За словами аналітика, країни ЄС продовжують покладатись на військову підтримку з боку США.

Раджан Менон зазначає, навіть на останньому Вільнюському саміті НАТО союзники домовилися збільшити свої військові витрати, проте між ними досі існують розбіжності з приводу того, якою має бути ця цифра.

При цьому аналогічні обіцянки європейські країни роздавали і десять років тому, і з тих пір ситуація не змінилася.

За словами експерта, країни ЄС далеко не завжди виконують вимоги НАТО, навіть на останньому Вільнюському саміті НАТО союзники домовилися збільшити свої військові витрати, проте між ними досі існують розбіжності з приводу того, якою має бути ця цифра.

Що відомо про помилки ЄС щодо забезпечення власної оборони

Країни Європи не завжди виконують вимоги НАТО, встановлені в 2014 році: щорічні військові витрати повинні становити 2% ВВП для країн-членів Альянсу, і 20% військового бюджету має спрямовуватися на закупівлю нової техніки, дослідження і розробки. Однак у період з 2016 по 2022 рік лише від чотирьох до десяти країн НАТО, включаючи США, досягли мети в 2%.

За словами Менона, ключем до розуміння є комфорт як Штатів, так і Європи, від невиконання взятих на себе зобов'язань.

Ця невдача пов'язана з нестачею не ресурсів, а політичної волі; дефіцит мотивації, що корениться в багаторічній залежності [Європи] від Америки. Вашингтон, зі свого боку, культивував цю залежність, щоб збільшити доходи своєї військової промисловості і, що не менш важливо, посилити залежність Європи від могутності США, - зазначає автор матеріалу.

31-й новий член НАТО Фінляндія І Швеція, що вступає до Альянсу, володіють потужними збройними силами, а армія України - набагато краще оснащена, навчена і загартована в боях, ніж до 2022 року, - також напевно стане на захист Європи в разі нападу Росії.

Але в кінцевому підсумку реальність полягає в тому, що європейці мають не тільки засоби для захисту свого континенту, але й набагато більший інтерес до цього, ніж Сполучені Штати.

Як йдуть справи в Європі з кількістю основних видів озброєнь, таких як танки, бойові літаки, лінкори і артилерія? Росія лідирує за деякими ключовими категоріями, але в основному не має такої переважної чисельної переваги, яка потрібна атакуючим силам - як правило, три до одного. А у Європи є економічні та технологічні можливості для нарощування виробництва озброєнь. Великобританія і країни континентальної Європи володіють збройової промисловістю світового класу, включаючи таких гігантів, як британська BAE Systems, Французькі Thales і Safran, італійська Leonardo і німецька Rheinmetall, - зазначається у матеріалі Менона.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?