Країни Європи масово вводять надзвичайний стан через коронавірус: що чекає на Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

Країни Європи масово вводять надзвичайний стан через коронавірус: що чекає на Україну

Країни Європи масово вводять надзвичайний стан через коронавірус: що чекає на Україну
Джерело:  online.ua

Через поширення коронавіруса 21 березня Грузія ввела надзвичайний стан. На сьогоднішній день там підтверджено 47 випадків зараження інфекцією, на карантині знаходяться майже дві тисячі осіб. Режим НС раніше вже ввели багато країн Європи - Італія, Словаччина, Чехія, Ісландія, Естонія, Іспанія, Румунія, Сербія, Латвія, Болгарія, Швейцарія, Казахстан, США, Молдова. Українська влада допускає, що надзвичайний стан може бути введено і в Україні, якщо не буде вдаватися зупинити поширення коронавіруса в рамках карантинних заходів. Про це заявив заступник глави МВС Антон Геращенко в ефірі одного з українських телеканалів, передає ONLINE.UA.

Відзначимо, на території Грузії в зв'язку з введенням надзвичайного стану буде обмежений цілий ряд прав людей, у тому числі права на свободу пересування, власність, збори, можливість надання публічних сервісів. За порушення правил ізоляції або карантину громадян будуть примусово переводити в медичні установи, а за порушення карати в кримінальному порядку.

В Україні, за словами Геращенко, можуть ввести режим надзвичайного стану, але для цього кількість хворих має вимірюватися сотнями.

"Якщо ми побачимо по динаміці, що нам діючими обмежувальними карантинними заходами не вдається зупинити розвиток вірусу, тоді президент та РНБО можуть прийняти рішення про введення надзвичайного стану", - зазначив Геращенко, підкресливши, що якщо в Україні захворіє 10 мільйонів чоловік, то можуть загинути 500-600 тисяч людей.

Слід зазначити, що 22 березня, за даними "24 каналу" РНБО збирається на термінове засідання з питання введення надзвичайного стану в Україні. Якщо буде вирішено ввести режим надзвичайного стану, то депутати Верховної Ради зберуться вже у вівторок, 24 березня, щоб затвердити це рішення.

Нагадаємо, надзвичайний стан вводиться указом президента не більше ніж на 30 днів на території всієї країни або на 60 днів на певній її частині з можливістю продовження тільки на один 30-денний термін. Рішення про надзвичайний стан повинна затвердити Верховна Рада. Він передбачає:

  • введення особливого режиму в'їзду і виїзду, а також обмеження пересування в регіоні або країні, де вводиться надзвичайний стан;

  • обмеження руху транспорту;

  • посилення охорони громадського порядку і об'єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;

  • заборона на проведення масових заходів;

  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних та фізичних осіб.

В рамках додаткових заходів в режимі надзвичайного стану можуть ввести комендантську годину, тимчасову заборону на будівництво, введення особливого порядку розподілу продуктів харчування і предметів першої необхідності, мобілізацію і використання ресурсів підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, для боротьби з коронавірусом.

Нагадаємо, на даний момент в Україні в цілому діє посилений карантин, в рамках якого запроваджена низка заходів та обмежень, які діють під час надзвичайного стану. У шести регіонах ввели режим надзвичайної ситуації: в Чернівецькій, Житомирській, Харківській, Київській, Тернопільській та Дніпропетровській областях, а також в Києві.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 23 березня Київ повністю зупиняє міський транспорт. Місцева влада вирішила посилити карантин, щоб перешкоджати поширенню коронавіруса в столиці. На аналогічні заходи вирішили піти і в Тернополі. У цих містах їздити в міському транспорті зможуть тільки співробітники об'єктів критичної інфрастурктури міста - це медики, працівники органів державної влади і місцевого самоврядування, комунальники, працівники підприємств, що забезпечують виробництво продуктів харчування, співробітники аптек, Укрпошти та аварійних служб за спеціальними перепустками.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?