Країни G7 закликали до продовження та розширення "зернової угоди"
Категорія
Економіка
Дата публікації

Країни G7 закликали до продовження та розширення "зернової угоди"

Країни G7 закликали до продовження та розширення "зернової угоди"
Джерело:  online.ua

Велика сімка (G7) закликала до подовження, повної реалізації та розширення угоди щодо експорту українського зерна через Чорне море.

Джерело: Reuters

G7 закликала до продовження експорту зерна з України

Про це зявили міністри сільського господарства групи країн у спільному комюніке після зустрічі у Міядзакі, Японія.

Міністри сільського господарства G7 «визнали важливість» угоди, сказавши, що вони «рішуче підтримують продовження, повну реалізацію та розширення Чорноморської зернової ініціативи».

Ми засуджуємо спроби Росії використовувати продовольство як засіб дестабілізації та як інструмент геополітичного примусу та підтверджуємо нашу прихильність діяти на знак солідарності та підтримувати тих, хто найбільше постраждав від використання Росією продовольства як зброї, - йдеться у заяві.

Також члени G7 заявили про готовність підтримувати відновлення та реконструкцію України, в тому числі шляхом надання експертних знань у розмінуванні сільськогосподарських земель та реконструкції сільськогосподарської інфраструктури.

Що відомо про зернову угоду

У липні 2022 року в Стамбулі за посередництва ООН і Туреччини було підписано угоду, яка дозволила Україні експортувати понад 27 мільйонів тонн зерна з трьох чорноморських портів.

З того часу дію угоди продовжили двічі, проте РФ дала зрозуміти, що не дозволить продовжити угоду після 18 травня. Причиною стало нібито не виконання вимог щодо полегшення російського власного експорту зерна та добрив.

Востаннє дію угоди подовжили 18 березня, вона повинна діяти ще 120 днів. Проте пізніше РФ почала заявляти про подовження угоди на 60 днів, хоча це суперечить правилам угоди.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?