Країни Західної Африки готуються ввести війська в Нігер, якщо хунта не поступиться владою — Reuters
Категорія
Світ
Дата публікації

Країни Західної Африки готуються ввести війська в Нігер, якщо хунта не поступиться владою — Reuters

Країни Західної Африки готуються ввести війська в Нігер, якщо хунта не поступиться владою — Reuters
Джерело:  online.ua

Глави оборони Західної Африки склали план військових дій, якщо державний переворот у Нігері не буде скасовано до неділі.

Джерело: Reuters

У Нігер можуть ввести війська

Економічне співтовариство західноафриканських держав (ECOWAS) дало лідерам перевороту в Нігері час до неділі піти у відставку та відновити на посаді обраного президента Мохамеда Базума.

Блок зайняв жорстку позицію щодо захоплення влади у Нігері минулого тижня, що стало сьомими переворотом в Західній і Центральній Африці з 2020 року.

Згідно з планом втручання, рішення про те, коли і де завдати удару, буде прийматися главами держав і не буде розголошено, сказав Абдель-Фатау Муса, комісар ECOWAS з політичних питань, миру та безпеки.

Усі елементи, які будуть включені в будь-яке можливе втручання, були розроблені, включаючи необхідні ресурси, те, як і коли ми збираємося розгорнути сили, - сказав він наприкінці триденної зустрічі в столиці Нігерії Абуджі.

Reuters пише, що який би варіант не обрала організація з 15 країн, це загрожує подальшим конфліктом в одному з найбідніших регіонів світу, де процвітають групи, пов’язані з «Ісламською державою» та «Аль-Каїдою».

Враховуючи уранові та нафтові багатства Нігеру та ключову роль у війні з ісламістськими повстанцями в регіоні Сахель, він має стратегічне значення для Сполучених Штатів, Китаю, Європи та Росії.

Реакція хунти Нігеру на загрозу інтервенції

Хунта засудила зовнішнє втручання та заявила, що дасть відсіч.

59-річний лідер перевороту Абдурахаман Тіані служив командиром батальйону сил ECOWAS під час конфліктів у Кот-д'Івуарі в 2003 році, тому він знає, що включають такі місії втручання.

Його переворот підтримали інші хунти в сусідніх Малі та Буркіна-Фасо. Обидві країни заявили, що стануть на захист Нігеру.

Головним виправданням для захоплення влади хунта назвала постійну відсутність безпеки, але дані про напади показують, що безпека насправді покращилася, тоді як рівень насильства різко зріс після того, як хунти взяли під контроль Малі та Буркіна-Фасо.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?