Кремль озвучив газове рішення по Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кремль озвучив газове рішення по Україні

Кремль озвучив газове рішення по Україні
Джерело:  online.ua

Спікер Кремля Дмитро Пєсков запевняє, що Росія не припинить транзит свого газу через територію України після запуску газопроводу "Північний потік-2". Російська влада має намір співпрацювати з Київом з газового питання навіть після закінчення терміну діючого контракту.

Джерело: ТАСС

За словами Пєскова, президент Росії Володимир Путін бачить вигоду в подальшій співпраці з Україною щодо транзиту газу, оскільки розраховує, що надалі обсяги поставляється в Європу газу будуть збільшуватися, і український транзит буде затребуваний.

"Росія і Україна мають договір про транзит газу в Європу, цей договір залишиться в силі на весь період його дії. Але навіть після завершення терміну дії цього договору Росія не має наміру відмовлятися від українського транзиту", - запевняє Пєсков.

Він закликав владу України повинна забезпечувати нормальний технічний стан ГТС.

Україна підготувала план на випадок запуску Північного потоку-2

Раніше генеральний директор Оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон пояснив, що Україна готується до можливого запуску російського газопроводу і попередив ЄС, що український запасний сценарій може обернутися для Європи мільярдними витратами.

Він запевнив, що навіть якщо російський газ піде в обхід України по Північному потоку-2, то послуги української газотранспортної системи будуть потрібні в будь-якому випадку, оскільки в нашій країні найбільший внутрішній ринок споживання газу в Східній Європі. Макогон попередив країни ЄС, що транзитні потужності доведеться модернізувати і зберігати невикористану інфраструктуру ніхто не буде.

Також, за словами Макагонов, будуть встановлені економічно доцільні тарифи транзиту як для внутрішніх українських споживачів, так і для комерційних клієнтів. Таким чином, після виведення з експлуатації компресорних станцій ЄС більше не зможе розраховувати на українську ГТС як доступний запасний варіант, адже Україна буде змушена оптимізувати свою газотранспортну систему виключно для задоволення внутрішнього попиту.

Кантракт Росії і України по транзиту газу

Російська і українська сторони в кінці грудня 2019 року підписали пакет угод про продовження транзиту газу через територію України, в тому числі транзитний контракт на п'ять років. У цьому контракті "Газпром" зобов'язався поставляти через Україну 65 млрд кубометрів газу в перший рік і по 40 млрд на наступні чотири.

Дія контракту на транзит газу закінчується в 2024 році.

Коротко про будівництво Північного потоку 2

  • Газопровід Північний потік — 2, по якому Путін планує щорічно постачати 55 млрд кубометрів газу з Росії до Німеччини, побудували вже майже повністю.

  • Представники Nord Stream 2 AG стверджують, що вже прокладено 95% газопровідної магістралі, залишилося прокласти тільки 93 км труб в датських водах і 28 км труб — в німецьких.

  • Багато європейських компаній відмовилися брати участь в проєкті через санкції США, заблокувати ПП-2 не вдалося й екологам.

  • США поки призупинили санкційний тиск на Північний потік-2. Україна сподівається на допомогу Вашингтона — Київ підготував для США список компаній, які будують газопровід, і розраховує, що стосовно них будуть введені санкції.

  • Після звернення Ради команда Байдена включила в список санкцій низку російських судів і компанії, пов’язані з будівництвом Північного потоку-2, які, втім, не заважають Росії добудовувати трубопровід.

  • Конгресмени США закликають Байдена повернутися в реальність - вимагають негайних санкцій проти Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?