Кремль продовжує війну — Путін ухвалив кричуще рішення відносно ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль продовжує війну — Путін ухвалив кричуще рішення відносно ОРДЛО

Кремль продовжує війну — Путін ухвалив кричуще рішення відносно ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Російський президент Володимир Путін підписав указ, яким фактично визнав так звані "документи", видані в ОРДЛО. Глава Кремля дозволив жителям так званих "ЛНР" і "ДНР" в'їжджати в Росію без українських паспортів, хоча раніше жителі ОРДЛО могли заїхати на територію РФ тільки при наявності українських документів - для в'їзду в РФ досить мати тільки "документи" окупаційних адміністрацій "ЛНР" і "ДНР". Таким чином Путін легалізував незаконну видачу російських документів на окупованому Донбасі, що в МЗС України розцінили як намір продовжувати війну. Українська влада обурені кричущим рішенням Путіна. У зв'язку з публікацією цього указу МЗС висловило рішучий протест російській стороні та відправило відповідну ноту. Цей скандальний указ Київ має намір опротестувати по лінії Нормандського формату і на міжнародних платформах, в тому числі в рамках ООН, ОБСЄ та Ради Європи. Офіційний Київ закликає міжнародних партнерів України посилити санкції проти Росії після чергового скандального указу Путіна. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС України.

"Указом Президента РФ здійснюється чергова спроба російської влади легалізувати незаконну видачу в окремих районах Донецької та Луганської областей України документів та реєстраційних знаків транспортних засобів жителям цих районів, а також надання їм російського громадянства в спрощеному порядку. Ці кроки російської сторони черговим елементом агресії по відношенню до Україна, спрямовані проти суверенітету і територіальної цілісності нашої держави, є відвертим свідченням наміру Кремля продовжувати війну проти України не тільки збройними, а й юридичними методами ", - відреагували в МЗС на рішення Путіна.

В українському дипвідомстві нагадали, що протиправне рішення Кремля відкрито суперечить зобов'язанням російської сторони по Мінським домовленостям. Цим указом Путін в черговий раз довів, що повністю ігнорує зусилля, що вживаються в Нормандському форматі і Тристоронньої контактною групою для підтримки режиму припинення вогню і мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Нагадуємо, кремлівські укази про т.зв.«Визнання документів та реєстраційних знаків» і «Спрощеного порядку» надання громадянства Російської Федерації жителям окремих районів Донецької та Луганської областей України не будуть визнаватися українською стороною. Переконані, що наші міжнародні партнери також не визнаватимуть ці російські документи і будь-які угоди на їх основі. МЗС України вимагає від російської сторони невідкладно скасувати всі агресивні рішення щодо України і усунути їх негативні наслідки", - підкреслили в МЗС.

Нагадаємо, Путін спростив отримання російського паспорта жителям Донбасу навесні 2019 року. Він вирішив зробити "росіянами" не тільки жителів ОРДЛО, але і всього Сходу України. Ні в Україні, ні в світі ці документи не визнають. Офіційний Київ називає паспорта РФ на Донбасі фількіною грамотою і нікчемними папірцями, але закликає не засуджувати і вдумливо оцінювати рішення українців отримати ці "документи". Глава українського МЗС Дмитро Кулеба нагадує, що Росія грубо порушує міжнародне право, видаючи свої паспорти на Донбасі, але багатьом місцевим жителям ОРДЛО доводиться їх отримувати під тиском окупантів, яких курирує Кремль.

Важливо знати, що згідно з українським законодавством громадянин України не має права мати два громадянства. Отже, якщо громадянин України добровільно набуває громадянство іншої держави, то це є підставою для припинення громадянства України. Однак припинити громадянство певної особи може тільки Президент України своїм указом. Тому автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анулюється, але ризики втратити громадянство України є.

Відзначимо, російські паспорти, які країна-агресор роздає жителям окупованих територій Донбасу і Криму, не містять відомостей про місце проживання і колишнього громадянства. Їх не визнають в ЄС, де раніше обіцяли розглянути подальші заходи у відповідь на надання Росією громадянства українцям, які проживають в ОРДЛО і на окупованому півострові.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що жителі ОРДЛО з паспортами РФ після деокупації Донбасу будуть вважатися в Україні іноземцями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?