Кремль зробив заяву про відновлення війни на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль зробив заяву про відновлення війни на Донбасі

Кремль зробив заяву про відновлення війни на Донбасі
Джерело:  online.ua

Офіційний Кремль знову відмовився брати на себе зобов'язання по стабілізації перемир'я на Донбасі, чого вимагали президент Франції Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель на вчорашніх переговорах з російським главою Володимиром Путіним. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков вирішив навіть вголос не вимовляти цю вимогу, а лише зазначив, що Путін, Макрон і Меркель зійшлися на думці, що нормандський саміт необхідний, але тільки після виконання домовленостей, узгоджених в саміті нормандської четвірки в Парижі в 2019 році . Хоча в офіційних підсумках переговорів з Путіним і у Меркель, і у Макрона ця домовленість була викладена абсолютно в іншому контексті без згадування Парижу. Більш того, Пєсков розповів, що Путін вимагав від Меркель і Макрона використати свій вплив і змусити команду українського глави Володимира Зеленського дотримуватися перемир'я, тобто заборонити українським захисникам відповідати на обстріл бойовиків. Пєсков як і Путін висловив "стурбованість" через те, що на Донбасі може поновитися повномасштабна війна. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс.

"Ми висловлюємо стурбованість у зв'язку зі зростаючою напруженістю і висловлюємо стурбованість, що так чи інакше українська сторона може піти на провокаційні дії, які знову приведуть до війни. Звичайно, дуже не хотілося б це побачити", - заявив Пєсков.

Пєсков зазначив, що Путін на переговорах з Меркель і Макрона не позначав ніяких "червоних ліній" Донбасом, але в черговий раз звинуватив Україну в зриві довговоренностей, хоча обстріли з забороненої зброї в зоні ООС ведуть саме підтримувані Кремлем російські найманці і це фіксують представники СЦКК ОБСЄ.

"Путін говорив про те, що потрібно використовувати весь можливий вплив на Київ з тим, щоб він відмовився від потенційних задумів по провокаційним діям, які загрожують досить серйозними наслідками", - розповів Пєсков про вимоги Путіна до Меркель і Макрона.

Як відомо, Путін вирішив влаштувати переговори нормандської "трійки" без України напередодні. Глава Кремля демонстративно відмовився від розмови із Зеленським, тому вирішив обговорювати ситуацію на сході України без представника нашої країни. У МЗС України обурилися планами Путіна і нагадали позицію Києва - "нічого про Україну без України". При цьому в Кремлі виправдалися за цю чергову провокацію Путіна. За словами представника російського президента Дмитра Пєскова, ніхто не може заборонити офіційним Москві, Берліну та Парижу обмінюватися думками з найважливіших питань.

Важливо відзначити, що недавно Зеленський пропонував кожному з лідерів нормандської четвірки провести переговори по Донбасу, раз Москва проти нормандських переговорів. Але поки вони так і не відбулися.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, про що домовилися Путін, Меркель і Макрон під час переговорів по Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?