Путін обговорив з Меркель і Макроном ситуацію на Донбасі без Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін обговорив з Меркель і Макроном ситуацію на Донбасі без Зеленського

Путін обговорив з Меркель і Макроном ситуацію на Донбасі без Зеленського
Джерело:  online.ua

Напередодні ввечері російський глава Володимир Путін все ж таки провів переговори з лідерами нормандської четвірки, канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном, в яких не брав участі український лідер Володимир Зеленський. Розмова відбулася в форматі відеоконференції і була присвячена ситуації на Донбасі, де бойовики остаточно зірвали перемир'я і влаштовують запеклі бої, в ході яких гинуть українські захисники. В обстрілі на Донбасі Путін, за традицією, звинуватив Україну. Він заявив про "серйозну стурбованість" через ескалацію конфлікту, хоча режим тиші порушують саме російські найманці, підтримувані Кремлем. Макрон при цьому поставив на місце Путіна і підтримав Україну. Він висунув вимогу, щоб Росія взяла на себе тверде зобов'язання по стабілізації режиму припинення вогню на Донбасі і вивела з глухого кута виниклу кризу відповідно до Мінських домовленостей. Меркель, у свою чергу, закликала негайно провести переговори в нормандському форматі на вищому рівні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужби Кремля, уряду Німеччини і Єлисейського палацу.

"З російського боку виражена серйозна стурбованість у зв'язку з провокуємою України ескалацією збройного протистояння на лінії зіткнення і фактичною відмовою від виконання узгоджених в липні 2020 року в Контактній групі "Додаткових заходів щодо посилення режиму припинення вогню ", - підвели підсумки переговорів Путіна, Меркель і Макрона в Кремлі.

У повідомленні підкреслено, що Путін знову нагадав про свої головні вимоги до Києва.

"Президент Росії підкреслив важливість виконання київською владою всіх раніше досягнутих на вищому рівні домовленостей, перш за все по налагодженню прямого діалогу з Донецьком і Луганськом і врегулювання правових аспектів особливого статусу Донбасу", - йдеться в заяві Кремля, де дали зрозуміти, що Путін не має наміру йти ні на які поступки.

Макрон і Меркель нагадали Путіну про його зобов'язання по Донбасу. У Єлисейському палаці уточнили, що Макрон вимагав, щоб Путін взяв на себе зобов'язання щодо дотримання перемир'я. Меркель же зазначила важливість і необхідність в проведенні переговорів в нормандському форматі.

"Було наголошено на необхідності того, щоб Росія взяла на себе тверде зобов'язання по стабілізації режиму припинення вогню на Україні та пошуку шляхів виходу з кризи при дотриманні Мінських угод. Канцлерка і президент Франції закликали до проведення переговорів в нормандському форматі по реалізації Мінських домовленостей", - розповіли , про що домовилися Меркель і Макрон з Путіним в пресслужбах їх урядів.

Про те, що Путін вирішив влаштувати переговори нормандської "трійки" без України, щоб обговорити український Донбас, стало відомо напередодні. Глава Кремля демонстративно відмовився від розмови із Зеленським, тому вирішив обговорювати ситуацію на сході України без представника нашої країни. У МЗС України обурилися планами Путіна і нагадали позицію Києва - "нічого про Україну без України". При цьому в Кремлі виправдалися за цю чергову провокацію Путіна. За словами представника російського президента Дмитра Пєскова, ніхто не може заборонити офіційним Москві, Берліну та Парижу обмінюватися думками з найважливіших питань.

Важливо відзначити, що недавно Зеленський пропонував кожному з лідерів нормандської четвірки провести переговори по Донбасу, раз Москва проти нормандських переговорів. Але поки вони так і не відбулися.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ОБСЄ наділила статусом учасників ТКГ "представників ОРДЛО" з паспортами РФ. У підсумку, переговорний процес зірваний.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?