Кремль зважився на удар у відповідь Меркель через отруєння Навального
Категорія
Політика
Дата публікації

Кремль зважився на удар у відповідь Меркель через отруєння Навального

Кремль зважився на удар у відповідь Меркель через отруєння Навального
Джерело:  online.ua

У команді російського президента Володимира Путіна знову влаштували істерику, щоб виправдатися за отруєння російського опозиціонера Олексія Навального бойовою отрутою "Новачок". На цей раз в Кремлі зважилися на публічні звинувачення на адресу Німеччини і зробили це на на 25-й сесії Конференції держав-учасниць Організації із заборони хімічної зброї після того, як 56 країн ОЗХЗ закликали Росію розслідувати отруєння Навального і розкрити всю правду про цей жахливий злочин . У відповідь на цей заклик, російська делегація публічно звинуватила офіційний Берлін в порушенні своїх зобов'язань по Конвенції про заборону хімічної зброї, правда, люди Путіна забули згадати, що в Росії навіть не порушили кримінальну справу, щоб розслідувати цей резонансний злочин. Свої звинувачення на адресу Німеччини офіційна Москва виклала в документі, в якому зазначено, що німецький уряд активно протистояв попереднім розслідуванням ситуації з Навальний, перешкоджаючи встановленню правди, передає ONLINE.UA з посиланням на сайт ОЗХЗ.

"Свідченням цього є повна відмова від співпраці з російськими правоохоронними органами та закладами охорони здоров'я, кричуще ігнорування або формальні відписки на вже п'ять запитів від Генпрокуратури Росії, спрямованих відповідно до Європейської конвенції про надання взаємної правової допомоги у кримінальних справах 1959 року. Тим самим Берлін безпосередньо порушив норми Конвенції про заборону хімічної зброї. А як ще можна кваліфікувати небажання Німеччини виконувати свої зобов'язання відповідно до 7-й і 9-й статтями Конвенції про заборону хімічної зброї, які чітко вказують, що держави-учасники повинні надавати один одному правову допомогу і приймати всі можливих заходів для з'ясування незрозумілих питань шляхом обміну інформацією та двосторонніх консультацій? ", - йдеться в офіційній заяві Росії.

Але учасники ОЗХЗ нагадали Путіну і його команді, що повністю довіряють результатам незалежної еспертізи, згідно з якою Навальний був отруєний нервово-паралітичним речовиною "Новачок". Вони стурбовані тим, що речовина такого ж типу вже застосовувалася проти колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері в 2018 році. 30 квітня в спільній заяві країн Євросоюзу, Норвегія, Албанія, Чорногорія, Австралія, США, Канада, Нова Зеландія, Велика Британія і представники інших держав підкреслили, що використання хімічної зброї неприйнятне ні за яких умов, а випадок з Навальним викликає крайні побоювання. Вони закликали Росію провести оперативне і прозоре розслідування цього інциденту і тим самим сприяти Конференції ОЗХЗ, яка повинна контролювати дотримання Конвенції про заборону хімічної зброї.

Нагадаємо, 20 серпня цього року впливовий російський опозиціонер Олексій Навальний потрапив в реанімацію у важкому стані прямо з борту літака, на якому він летів з Томська в Москву. Після токсичного отруєння Навальний впав у кому, через що політика перевезли на лікування до Німеччини. Німецьким медикам вдалося вивести Навального з коми тільки 14 вересня. 23 вересня, його виписали з клініки, але лікарі попередили про окремі наслідки отруєння, тому він до сих пір знаходиться під наглядом абмулаторно.

Влада Німеччини підтвердила, що Навального отруїли "Новачком". До такого ж висновку прийшли і незалежні лабораторії Франції і Швеції. Канцлерка Німеччини Ангела Меркель не сумнівається в тому, що Олексія Навального отруїли, тому як намагалися змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні питання" від уряду Росії. 6 жовтня технічний секретаріат Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) офіційно повідомив міжнародній спільноті, що Олексія Навального дійсно отруїли нервово-паралітичним агентом з групи "Новачок". Також в ОЗХЗ звернули увагу на те, що проти відомого опозиціонера застосували новий тип "Новачка", який формально не входить в список Конвенції про хімічну зброю, проте все-таки вважається хімічною зброєю.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Путіна заявили, що Навального отруїли в Німеччині.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?