Кримінальна відповідальність повинна бути суворою — Зеленський звернувся до депутатів з терміновою вимогою
Категорія
Політика
Дата публікації

Кримінальна відповідальність повинна бути суворою — Зеленський звернувся до депутатів з терміновою вимогою

Кримінальна відповідальність повинна бути суворою — Зеленський звернувся до депутатів з терміновою вимогою
Джерело:  online.ua

Після гучного корупційного скандалу, який виник в Україні через резонансне рішення КСУ щодо декларування чиновників, влада Євросоюзу дала чітко зрозуміти команді українського лідера Володимира Зеленського, що Україна може втратити безвізовий режим з ЄС і фінансовупідтримку, в тому числі з боку МВФ. Європейські чиновники вимагають, щоб офіційний Київ швидко налагодив незалежну та ефективну діяльність в Україні антикорупційних структур, інакше українців чекають незворотні наслідки. Щоб нарешті вирішити конституційну кризу в Україні, Зеленський зібрав Національну раду з питань антикорупційної політики та запропонував свій план щодо невідкладного вирішення однієї з найголовніших проблем, з якої сьогодні зіткнулася Україна. Зокрема, він вимагає, щоб депутати невідкладно прийняли його законопроект, який поверне сувору кримінальну відповідальність за подання недостовірних відомостей у деклараціях аж до позбавлення волі. Як у Зеленського вирішили врегулювати конституційну кризу в Україні, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ОПУ.

"Кримінальна відповідальність за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей має бути достатньо суворою і передбачати можливість призначення покарання у вигляді позбавлення волі. Корупціонери повинні понести відповідальність згідно із законом", - звернувся президент до депутатів Верховної Ради, яких закликав якомога швидше прийняти законопроект про відновлення кримінальної відповідальності за ухилення від подання декларації та внесення до неї завідомо недостовірних відомостей.

Також Зеленський вимагає, щоб були відновлені норми Закону "Про запобігання корупції". Йдеться про повне відновлення перевірок декларацій, в тому числі декларацій суддів, Національним агентством з попередження корупції.

"Ця криза вже призвела до дуже серйозних наслідків. Нам коштувало великих зусиль, щоб після цього рішення остаточно не втратити підтримку наших міжнародних партнерів, зокрема МВФ, Світового банку та інших інвесторів. Ті, хто брехав в деклараціях за 2017, 2018, 2019 роки , вже не будуть покарані. Робота з попередження корупції сьогодні залишається на паузі ", - попередив Зеленський.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Андрій Костін в свою чергу зазначив, що відновлення кримінальної відповідальності за злочини, пов'язані з недекларуванням і недостовірним декларуванням, є пріоритетним завданням не тільки для парламенту, але і для всього українського народу.

"Сподіваємося, що відповідний висновок Венеціанської комісії буде підготовлено до 10 грудня. Це також дасть нам можливість підготуватися до комплексної, системної реформи Конституційного Суду", - зазначив він.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна на засіданні підкреслила, що робоча група в парламенті вже напрацювала рамки відновлення норм антикорупційного законодавства в Україні. За її словами, законопроект зареєструють в ВРУ вже на наступному тижні.

"Ми очікуємо, що Верховна Рада прийме ці важливі законопроекти. Перше - це відновлення кримінальної відповідальності за умисне неподання декларації та умисну вказівку неправдивих відомостей в деклараціях. Друге - відновлення повноважень НАЗК в частині електронного декларування. Третє - посилення гарантій діяльності директора НАБУ - тут чекаємо від Міністерства юстиції доопрацювання, і схвалення Антикорупційної стратегії. Це важливі перші швидкі кроки, які потрібно нам усім дуже швидко зробити ", - підсумував Зеленський.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАЗК. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цього рішення хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних партнерів нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіз і будь-яку фінансову підтримку, якщо рішення КСУ не скасують.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в команді Зеленського попередили українців, що на даний момент питання про безвізовий режим України та країн ЄС врегульовано, але тепер все залежить від народних депутатів України, які повинні знайти вихід з виниклої кризової ситуації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?