На Банковій терміново звернулися до українців з важливим оголошенням
Категорія
Україна
Дата публікації

На Банковій терміново звернулися до українців з важливим оголошенням

На Банковій терміново звернулися до українців з важливим оголошенням
Джерело:  online.ua

Після гучного корупційного скандалу, який виник в Україні через резонансне рішення КСУ щодо декларування чиновників, влада Євросоюзу дала чітко зрозуміти команді українського лідера Володимира Зеленського, що Україна може втратити безвізовий режим з ЄС. Європейські чиновники вимагали, щоб офіційний Київ швидко налагодив незалежну та ефективну діяльність в Україні антикорупційних структур, інакше українців чекають незворотні наслідки. Але зараз гаряча фаза напруги між Євросоюзом і Україною спала і цього вдалося досягти завдяки радикальним рішенням Зеленського. Тепер питання безвіза залежить від народних депутатів України, які повинні знайти вихід з виниклої кризової ситуації. З таким оголошенням до українців звернувся заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ОПУ.

"Партнери могли очікувати всіляких дивних рішень КС, але явно не такого і не в такому масштабі. На сьогоднішній день можу сказати, що гарячу фазу напруги, в тому числі з питанням безвізового режиму - або скасування або призупинення дії безвізового режиму, який існує між Україною і Євросоюзом, - ми зняли ", - пояснив українцям Жовква.

За словами преставника ОПУ, питання з безвізом вдалося врегулювати завдяки тому, що Зеленський відразу ж після рішення КСУ зібрав термінове засідання Ради національної безпеки і оборони України і за його результатами вніс до Верховної Ради проект рішення кризи. Тоді ж за підсумками засідання РНБО було прийнято рішення уряду про відновлення публічного доступу до електронних декларацій.

"Зеленський зробив все від нього залежне, і далі повинні діяти народні депутати. Закони у нас приймає не президент, а парламент. Відповідні законопроекти зараз в парламенті. Президент вніс свій законопроект. Провів консультації з партнерами. Провів телефонні переговори з президентом Венеціанської комісії Джанні Букіккіо , яка буде надавати свою юридичну експертизу", - підкреслив Жовква.

Чиновник сподівається, що вже найближчим часом народні депутати знайдуть оптимальний варіант виходу з ситуації, в якій опинилася країна після рішення КСУ. Він зазначив, що цей варіант вони розробляють разом з експертами Венеціанської комісії і представниками Міністерства юстиції.

Нагадаємо, 27 жовтня КСУ скасував статтю про кримінальне покарання за недостовірне декларування та ряд положень антикорупційного закону про контрольні функції НАЗК. Суддя-доповідач Ігор Сліденко пояснив, що КСУ цим рішенням хотів захистити суддів від тиску на них з боку виконавчої влади, але так як виділити в рішенні право не перевіряти декларації тільки суддів було неможливо, тому норму скасували для всіх категорій чиновників. Це рішення викликало жорстку реакцію не тільки українців, а й усіх міжнародних партнерів нашої країни. Євросоюз попередив офіційний Київ, що Україна втратить безвіз і будь-яку фінансову підтримку, якщо рішення КСУ не скасують.

Після рішень КСУ Зеленський скликав екстрене закрите засідання РНБО, а вже ввечері 29 жовтня НАЗК повернуло доступ до єдиного реєстру електронних декларацій після розпорядження Кабінету міністрів. Також президент подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду. Глава Конституційного суду Олександр Тупицький назвав дії глави держави ультиматумом і заявив, що не збирається у відставку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз потужно пригрозив команді Зеленського втратою безвіза.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?