Критична анорексія: в "Азові" розповіли про стан звільнених військових
Категорія
Україна
Дата публікації

Критична анорексія: в "Азові" розповіли про стан звільнених військових

Критична анорексія: в "Азові" розповіли про стан звільнених військових
Джерело:  online.ua

Майже всі з 215 українських захисників, які повернулися додому з російського полону, мають крайній ступінь анорексії. Скоро частина з них вирушить на лікування та відновлення закордон.

Джерело: Українська правда

Стан українських військових після полону

Голова патронатної служби "Азова" Олена Толкачова розповіла, що стан звільнених українських захисників є шокуючим.

Є випадки, коли родичі не можуть впізнати своїх рідних. Наші хлопці знесилені, контужені, дуже багато прихованих переломів та загострень різного ступеня хронічних хвороб, - сказала вона.

Наразі всі вони отримують належну медичну допомогу, багато хто вже перебуває на лікуванні та відновленні.

Толкачова додала, що лікарі працюють максимально злагоджено, аби не "не пропустити жодного синяка, жодної подряпини".

Невдовзі патронатна служба у кооперації з державою відправить частину захисників на лікування та відновлення закордон.

Також, за її словами, державні органи працюють над тим, щоб якомога скоріше відновити усі документи, банківські картки, на які ці люди зможуть отримати заробітну плату.

Голова патронатної служби "Азова" зазначила, що хлопці дякують ГУР, Генштабу, СБУ, ОП за звільнення.

Також уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що українських військових системно «тримали в голоді» у російському полоні.

Навіть по фото видно, що хлопці виснажені. Уявіть собі, я сьогодні спілкувався з людиною, яка втратила 63 кілограми. Позавчора я спілкувався з людиною, яка втратила 70 кілограмів. Це непоодинокі випадки – це система річ, коли всіх тримали в голоді. Сьогодні я спілкувався з хлопцем, в якого, здається, ріст 160 см – він втратив 26 кілограмів, - розповів він.

Лубінець додав, що практично до всіх українських полонених застосовували тортури.

Ми фіксуємо, що практично до всіх були застосовані тортури – фізичне насильство, психологічне. Тому ми кожен такий факт юридично відпрацьовуємо. Це стане однією складовою міжнародного кримінального трибуналу, - повідомив омбудсмен.

Нагадаємо, що у ніч на 22 вересня Україна повернула з російського полону 215 військових, 108 з них – бійці полку «Азов». В обмін на них, в РФ повернули 55 російських полонених та кума Путіна Віктора Медведчука.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?