КСУ пригрозив офісу Зеленського щодо спроби відсторонення суддів
Категорія
Політика
Дата публікації

КСУ пригрозив офісу Зеленського щодо спроби відсторонення суддів

КСУ пригрозив офісу Зеленського щодо спроби відсторонення суддів
Джерело:  online.ua

У Конституційному суді України нагадали про неможливість усунення з посад представників відомства. Заява пролунала на тлі відповідних оголошень з боку Офісу президента й Офісу генерального прокурора. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу КСУ.

За оприлюдненими даними, заява суду стала реакцією на клопотання про відсторонення його голови Олександра Тупицького. Документ відправили президенту Володимиру Зеленському.

"Вказану норму Конституції України логічно повʼязувати з положеннями статті 149 Конституції України в аспекті незалежності і недоторканності суддів Конституційного Суду України. Відтак вирішення питання про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України, голови суду та його заступника відповідно до положень частини другої статті 154 КПК України, на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження суперечитиме статті 149-1 Конституції України", - заявили в КСУ.

Утім, раніше представник президента в суді Федор Веніславський оголосив, що президент нібито володіє повноваженнями для відсторонення Тупицького. Він виступав з підтримкою подібної ініціативи ще раніше.

"Є стаття Кримінального процесуального кодексу, яка передбачає можливість відсторонення особи, призначеної президентом, від займаної посади на час досудового розслідування. Президент в повній відповідності з цим законом має право відсторонити пана Тупицького від посади судді КСУ", - зауважив представник.

Як повідомляв ONLINE.UA, голова Конституційного суду України Олександр Тупицький у понеділок, 28 грудня, проігнорував виклик до Офісу генерального прокурора. Йому намагалися вручити підозру щодо кримінальної справи, однак через обставини її спрямують поштою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?