КСУ ухвалив резонансне рішення після гучного скандалу
Категорія
Україна
Дата публікації

КСУ ухвалив резонансне рішення після гучного скандалу

КСУ ухвалив резонансне рішення після гучного скандалу
Джерело:  online.ua

Конституційний суд України, який зараз опинився в епіцентрі гучного скандалу через скасування відповідальності чиновників і депутатів за недостовірні відомості у деклараціях, прийняв чергове резонансне рішення. У вівторок, 3 листопада, судді в закритому режимі вирішили розглянути справу про конституційність закону про мову. Важливо відзначити, що подання щодо конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" було подано ще влітку 2019 року нардепами VIII скликання, але в КСУ зараз вирішили прийняти його до розгляду. У команді президента України Володимира Зеленського, що порядок денний найближчих засідань Конституційного Суду говорить про те, що судді "навмисно йдуть на жорстку ескалацію". Крім справи про дискримінацію мови, судді КСУ також мають намір розглянути закон "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" і також в закритому режимі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт КСУ.

"Продовження розгляду справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України" Про забезпечення функціонування української мови як державної "(закрита частина пленарного засідання). Продовження розгляду справи за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України ( конституційності) Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (закрита частина пленарного засідання) ", - зазначено в порядку денному КСУ на 3 листопада.

Антикризовий радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що порядок денний найближчих засідань Конституційного Суду говорить про те, що судді "навмисно йдуть на жорстку ескалацію". На думку Подоляка, мета КСУ - розлютити суспільство. Він вважає, що КС "явно виступає в інтересах однієї зі сторін", тому побоюється, що рішення суду можуть відкинути країну на десять років назад у розвитку, а це призведе до того, що "вулиця реально буде вирувати і рвати, і буде права" .

"Не можна так нахабно і цинічно ламати новий суспільний договір, за який країною заплачена величезна ціна", - застеріг Подоляк суддів КСУ.

Як відомо, Конституційний суд України ще 7 липня почав розгляд подання 51 народного депутата щодо відповідності Конституції закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Нардепи, які звернулися в КС з конституційним поданням, вказали, що закон про мову нібито не відповідає Конституції і не регулює порядок застосування мов національних меншин, а деякі правові норми "фактично означають дискримінацію російськомовних громадян". Сам закон про державну мову був прийнятий в квітні 2019 року, він набув чинності 16 липня того ж року.

Важливо відзначити, що зараз КСУ виявився в скандалі в зв'язку з рішенням у справі про антикорупційну реформу, яка загрожує співпраці України з міжнародними партнерами. Президент Володимир Зеленський подав до ВРУ законопроект про розпуск КСУ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Рада Європи та Венеціанська комісія поставила Зеленському негайний ультиматум. Там вважають кричущим порушенням основного закону України наміри Зеленського припинити повноваження суддів КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?