КСУ звинуватив Зеленського в перевищенні повноважень і загрожує покаранням
Категорія
Політика
Дата публікації

КСУ звинуватив Зеленського в перевищенні повноважень і загрожує покаранням

КСУ звинуватив Зеленського в перевищенні повноважень і загрожує покаранням
Джерело:  online.ua

Судді КСУ рішуче пішли проти президента України Володимира Зеленського, який напередодні своїм указом на два місяці відсторонив від роботи голову суду Олександра Тупицького. 30 грудня вони опублікували публічну заяву, в якій звинуватили українського лідера в перевищенні повноважень і пригрозили за це відповідальністю. В КСУ вимагають, щоб Зеленський негайно скасував указ про відсторонення Тупицького і не втручався в роботу КСУ. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу КСУ.

У заяві КСУ йдеться, що указ Зеленського нібито неконституційний. Там продовжили стверджувати, що президент "не мав права" відстороняти Тупицького.

"Видавши Указ № 607/2020 від 29 грудня 2020 року, Президент України вийшов за межі своїх конституційних повноважень і застосував до судді Конституційного Суду України заходи забезпечення кримінального провадження, які відповідно до Конституції та законів України не можуть бути застосовані до суддів Конституційного Суду України . В указі Президента України як на підставу для відсторонення судді Конституційного Суду України О. Тупицького з посади міститься посилання на частину третю статті 154 Кримінально-процесуального кодексу України. Однак положення зазначеної статті не поширюються на суддів Конституційного Суду України та є непридатними до них ", - заявили в суді.

У повідомленні також зазначено, що видавши Указ № 607/2020 від 29 грудня 2020 року, Зеленський вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив приписи статей 1, 6, 8, 19, 106, 147, 149, 153 Конституції України.

"Отже, з конституційно-правової точки зору Указ Президента України «Про відсторонення від посади судді Конституційного Суду України» від 29 грудня 2020 № 607/2020 є юридично нікчемним і не може підлягати виконанню, оскільки він виданий Президентом України з перевищенням його конституційних повноважень, суперечить конституційним принципам організації державної влади в Україні, конституційним принципам діяльності Конституційного Суду України, посягає на конституційно-правовий статус судді Конституційного Суду України. Видання Президентом України цього указу фактично є протиправним втручанням в діяльність судді Конституційного Суду України, перешкодою виконанню ним своїх службових обов'язків, що тягне за собою передбачену законом юридичну відповідальність. Кримінальний кодекс України передбачає кримінальну відповідальність за втручання в діяльність державного діяча (стаття 344) і втручання в діяльність судових ор ганов (стаття 376). Статтею 60 Конституції України встановлено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність ", - додали в КСУ.

Там вимагають, щоб Зеленський терміново скасував указ, так як Тупицький зобов'язаний продовжувати виконувати свої службові обов'язки відповідно до Конституції України.

Нагадаємо, 28 грудня Офіс генерального прокурора направив поштою повідомлення про підозру голові Конституційного суду України Олександру Тупицькому за його неявку на процесуальні дії. Після цього ОГП направив клопотання Зеленському про відсторонення Тупицького з посади судді строком на два місяці. Напередодні, 29 грудня, Зеленський терміново скликав РНБО, щоб вирішити, що робити з КСУ. Після засідання стало відомо, що Зеленський відсторонив Тупицького з посади.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в КСУ рішуче пішли проти Зеленського після відсторонення Тупицького.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?