Кучма запропонував зняти економічну блокаду ДНР та ЛНР: подробиці
Категорія
Політика
Дата публікації

Кучма запропонував зняти економічну блокаду ДНР та ЛНР: подробиці

Кучма запропонував зняти економічну блокаду ДНР та ЛНР: подробиці
Джерело:  online.ua

Результати перших переговорів Тристоронньої контактної групи у новому форматі принести кілька несподіванок. Новопризначений глава української делегації у Мінську Леонід Кучма оголосив, що представники бойовиків з так званих ДНР та ЛНР погодилися з його пропозиціями. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Інтерфакс-Україна », цы пропозиції передбачають наступне:

  1. Встановлення перемир’я з 19 червня.

  2. Питання обміну полоненими «почнуть вирішуватися».

  3. Відновлення економічних зв’язків між територіями, підконтрольними українському уряду, та ОРДЛО.

Останній пункт, судячи з усього, найбільш важливий. За словами Леоніда Кучми, питання про «зняття економічної блокади» планується до обговорення в ході наступного засідання Тристоронньої контактної групи. Нагадаємо, що так звана «блокада» з боку України є одним з найбільш суперечливих пунктів у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Все почалося з того, що в лютому 2017 року групи активістів під керівництвом народного депутата Семена Семенченка та інших ветеранів АТО встановили блокаду залізничних колій, які з’єднують території ДНР та райони, підконтрольні українському уряду. Вимоги активістів полягали у припиненні «торгівлі на крові», поки українські військовополонені, які знаходяться під арештом у бойовиків, не будуть звільнені.

Користуючись «блокадою» Семенченка, ватажок ДНР Олександр Захарченко оголосив про націоналізацію державних та приватних українських підприємств на окупованих територіях, які до цього моменту справно працювали в правовому полі України, сплачуючи сотні мільйонів гривень податків до державного бюджету, включаючи військовий збір на АТО.

З того часу більшість націоналізованих підприємств на території ОРДЛО, втративши економічні зв’язки з українськими контрагентами, працюють на 15-30% від своєю потужності. Заробітна плата працівників на території ДНР та ЛНР менша за середню українську у 2-3 рази. Значна кількість «націоналізованих» підприємств було банально розграбовані. В першу чергу це стосується вугільних шахт та металургійних заводів.

У разі відновлення економічних зв’язків найбільш цікавим питанням стане те, чи готові бойовики повернути «націоналізовані» підприємства в українське правове поле. Це стосується не тільки заводів, які належать Ринату Ахметову та іншим українським олігархам, але й державних підприємств: наприклад, Укрзалізниці.

Ще одне спірне питання – відновлення виплат пенсій на територіях, які контролюють бойовики. На сьогоднішній день кілька тисяч «ополченців», які не можуть приїхати на підконтрольну уряду територію через об’єктивні причини, не отримують українську пенсію. У разі поновлення соціальних виплат з боку України, може з’явитись така ситуація, що бойовики, які у 2014-2015 роках вбивали та катували українських солдат та цивільних громадян, почнуть отримувати пенсії та соціальні виплати від уряду, з яким воювали.

Нагадаємо, що сьогодні президент України Володимир Зеленський пояснив, що призведе до краху імперського проекту Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?