Кулеба у Гаазі вимагає створити Спеціальний трибунал для команди Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Кулеба у Гаазі вимагає створити Спеціальний трибунал для команди Путіна

Кулеба у Гаазі вимагає створити Спеціальний трибунал для команди Путіна
Джерело:  online.ua

14 липня очільник МЗС Дмитро Кулеба закликав створити Спеціальний трибунал для притягнення вищого військового та політичного керівництва РФ до відповідальності за злочини, які воно скоїло в Україні. З такою заявою він виступив на Міжнародній конференції в Гаазі.

Джерело: сайт МЗС України

Кулеба закликає створити Спеціальний трибунал для керівництва РФ

Я висловлюся гранично ясно: Україна звинувачує Росію у вчиненні злочину агресії. Разом з іншими державами, організаціями та інституціями ми використаємо всі доступні інструменти, щоб добитися справедливості для тисяч невинних жертв цього злочину, і ми не покладемо рук, допоки винні не будуть притягнуті до відповідальності,— наголосив український дипломат.

Окрім того, того очільник МЗС України перерахував 5 основних параметрів, які його команда закликає покласти в основу майбутнього Спецтрибуналу:

  • Спецтрибунал буде базуватися на правилах і підходах, які застосовуються Міжнародним кримінальним судом і викладені в його Римському статуті. Він розслідуватиме та переслідуватиме злочини агресії проти України, вчинені на її території, як це визначено статтею 8 bis Римського статуту.

  • Юрисдикція Спецтрибуналу поширюватиметься на всі події з лютого 2014 року, початку збройної агресії Російської Федерації проти України.

  • Спеціальний трибунал матиме юрисдикцію щодо фізичних осіб, які здійснюють ефективний контроль над або безпосередньо керують політичними чи військовими діями держави.

  •  Офіційний статус підсудного, такий як статус глави держави, чи офіційний статус іншої посадової особи держави, не звільнятиме таку особу від індивідуальної кримінальної відповідальності та не пом'якшуватиме покарання.

  • Спеціальний трибунал розглядатиме лише злочини агресії проти України та буде створений як міжнародний спеціальний кримінальний ad hoc трибунал для розгляду збройної агресії Росії проти України.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?