Купуйте попкорн в офшорах: соцмережі обговорюють подальші дії Порошенка
Категорія
Україна
Дата публікації

Купуйте попкорн в офшорах: соцмережі обговорюють подальші дії Порошенка

Купуйте попкорн в офшорах: соцмережі обговорюють подальші дії Порошенка
Джерело:  online.ua

Відомі блогери прокоментували офшорний скандал за участю президента України Петра Порошенка і обговорили його подальші дії.
Про це повідомляє ONLINE.UA.
"Буде цікаво спостерігати, як про офшори зі знанням справи розповідатимуть наші топ-політики з мізерними деклараціями. Купуйте попкорн в офшорах", - пише Євген Магда.
"Сухий залишок вибуху бомби:
- Імпічменту не буде
- Швидше за все, буде слідча комісія, яка вивчить питання ухилення президента від декларування 1000 USD і паралельно наміри ухилитися від податків при продажу Рошен
- Під загрозою формування коаліції, швидше за все, на нас чекають нові парламентські вибори.
- Моральний аспект теж важливий, як можна оформляти активи на себе, якщо ти президент країни, control freak - погана риса характеру", - вважає Євген Іхельзон.
"Цікаво, Петро Олексійович заслуговує на низькі податки, які забезпечуються офшорами, а всі українські підприємці і громадяни - не заслуговують?" - написав Сергій Гайдай.
"Дуже тезисно щодо скандалу з панамським офшором і Петром Порошенком.
1. Будь-який великий міжнародний чи український бізнес використовує офшор. Кожен має на те свої причини. Це не є порушенням закону. Це реальність бізнесу.
2. Про Roshen - це не тіньовий актив, про який ніхто ніколи не знав. Це мало вивчена історія створення компанії.
3. У разі виходу її в офшорні зони ухилення від податків не відбулося, тому що не було самого продажу активу. Це більше питання моралі і етики.
4. Очевидно, що всіма реєстраційними процедурами займалися юристи, а не безпосередньо і особисто Глава держави.
5. Такий спосіб ведення бізнесу - допустимий для будь-якого громадянина України, але тільки не для Президента воюючої держави.
Президент найближчим часом повинен довести реальне прагнення розділити бізнес і політичні аспекти своєї діяльності, про який говорив в день своєї інавгурації. Він ще має можливість стати прикладом для наслідування. І, відповідно, вимагати від інших поділу влади і бізнесу. Якщо цього не буде зроблено, то за кожен майбутній скандал з приводу конфлікту інтересів доведеться платити вже іншу ціну. Наступні подібні історії, навіть без згадки в одному ряду з підсанкційними політиками з інших держав, будуть загрозою для стабільності всієї країни.
Цей пост був би не повним без згадки про журналістів Громадського і їх сюжету.
1. Це не рівень вільної української журналістики, який би ми всі хотіли бачити. Це рівень російського НТВ з їх пропагандистськими фільмами.
2. Прив'язка дат абсолютно технічного процесу реєстрації компанії, який ведуть юристи, до подій в Іловайську - це не тільки не професійно. Це аморально.
P.S. Порошенко 2015 року задекларував 62 млн. грн. доходу і 563 млн. грн. на рахунках в банках. Сподіваюся, що у тих, хто його критикує і претендує на звання честь і совість нації, також все в порядку з офіційними доходами", - пише Олексій Мушак.
"Ще раз прочитав всі документи #panamapapers по Петру Порошенку. У цьому скандалі є два аспекти - юридичний і політичний. З юридичної точки зору опублікована інформація вельми скупа. Я не фахівець, юристи можуть поправити. Наскільки я розумію, в документах немає доказів вчинення кримінального злочину. Актив все ще не проданий, звинуватити в ухиленні від сплати податків неможливо. Умисел здійснити таку оборудку довести буде складно і, швидше за все, це прив'яжуть до "сліпого трасту" і підготовки до продажу, що президент і обіцяв. Що стосується незазначення в декларації, згідно з чинним законодавством, це не кримінальний злочин. З чого випливає, що почати процедуру імпічменту - про що уже багато написали - буде неможливо. Це безвідносно до того, що закону про імпічмент в українському законодавстві в принципі немає. З політичним аспектом все складніше", - написав Мустафа Найєм.
"Непотрібно пояснювати про репутаційні втрати глави держави, офшорні компанії якого є в управлінні структур, причетних до активів президента країни-агресора. Тим більше непотрібно пояснювати реакцію людей на ймовірний продаж активу без сплати податків в Україні. Все це вимагає політичної оцінки і, очевидно, до цього президенту і потрібно готуватися. З огляду на те, що юридичний аспект пояснити набагато складніше, громадськість вимагатиме виразних пояснень як особисто від самого глави держави, так і від незалежних експертів. Повна відкритість і прозорість усіх етапів розгортання цього скандалу - єдиний вихід з цієї ситуації. Мовчанням, штурмом ботами мережі, невиразними відмовками і гібридними заявами цю пожежу не загасити. Я думаю, Верховній Раді необхідно створити незалежну комісію з числа юристів і фінансистів, які повинні провести відкрите розслідування, аж до публічних допитів і відкритих засідань. Кінцевий звіт і аналіз опублікованих документів цією комісією і може стати єдиною гідною відповіддю на панамагейт. Буду переконувати колег ініціювати створення такої комісії", - додав він.
Нагадаємо, журналісти-учасники проекту "Панамський архів" знайшли в документах офшорне досьє на 12 колишніх і діючих президентів і прем'єрів, серед яких і Порошенко, 128 політиків з Євросоюзу, Бразилії, Китаю, України, Сербії, Азербайджану та інших країн, при цьому розслідування ще тривають.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?