Лавров назвав умову вирішення конфлікту на Донбасі
Категорія
Політика
Дата публікації

Лавров назвав умову вирішення конфлікту на Донбасі

Лавров назвав умову вирішення конфлікту на Донбасі
Джерело:  online.ua

Глава Міністерства закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров відповів, як вирішити конфлікт на Донбасі.

Джерело: РБК

У Кремлі назвали умову вирішення конфлікту на Донбасі

За словами Лаврова, Київ зобов'язаний виконати мінські домовленості, жодного плану Б у нього бути не може. Про це він повідомив на прес-конференції за підсумками переговорів із головою МЗС Хорватії Горданом Радманом.

Для українського режиму жодного плану «Б» не може бути. Є лише мінські угоди, які Київ має досконало виконати, — сказав Лавров.

Нагадаємо, що Кремль звинувачує Україну у невиконанні Мінських угод перш за все через те, що українська сторона відмовляється вести прямі переговори з бойовиками та проводити вибори на Донбасі до виведення російських військових, роззброєння терористів та взяття під контроль українсько-російського кордону.

Україна також звинувачує Росію в невиконанні мінських угод щодо припинення вогню, звільнення утримуваних осіб та відкриття КПВВ.

Раніше заступник глави МЗС РФ Олександр Грушко повідомив, що деескалація ситуації навколо України можлива лише у разі виконання нею мінських угод і припинення військового сприяння Україні з боку країн НАТО.

Переговори Росія-НАТО

Нагадаємо, що російське МЗС 17 грудня 2021 року опублікувало проєкти договору про гарантії безпеки та угоди про заходи забезпечення безпеки Росії та країн НАТО.

Однією з головних вимог, які висунула Москва, були гарантії відмови від подальшого розширення НАТО на схід, заборони прийому до блоку колишніх республік СРСР, насамперед України та Грузії.

Після переговорів 10 і 12 січня США та НАТО заявили, що не відмовлятимуться від принципу відчинених дверей.

Важливо зазначити, що на переговорах Росія-НАТО сторони не дійшли згоди щодо жодного з обговорюваних питань, проте погодилися підтримувати контакт.

Раніше Лавров не повідомив планів Росії у випадку відмови НАТО не розширюватися.

Відповідь Росії у разі відмови США гарантувати нерозширення НАТО може бути різною... Росія виходитиме з інтересів глобальної стабільності при розгляді питань про розширення своєї військової присутності в інших країнах, — сказав Лавров.

У Москві згодом заявили, що за неможливості вирішити проблему дипломатичним шляхом Росія залишає за собою право дати на загрози НАТО законну військово-технічну відповідь.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?