Легендарний гурт АВВА нагороджено лицарськими орденами Швеції
Категорія
Культура
Дата публікації

Легендарний гурт АВВА нагороджено лицарськими орденами Швеції

ABBA

Шведський король Карл XVI Густав та королева Сільвія відзначили лицарськими орденами 13 діячів, серед яких четверо музикантів гурту ABBA, а також артистка Єва Рюдберг, нобелівські лауреати Сванте Паабо та Енн Л'юльє, соціальний працівник Беттан Бйовальд, менеджер бізнес-напрямку Томас Шьострем та інші.

Головні тези:

  • Учасники гурту ABBA отримали лицарські ордени Учасники попгурту ABBA — Бенні Андерссон, Анні-Фрід Рейс (Лінгстад), Бьорн Ульвеус та Агнета Фельтскуг — отримали ордени Вази від короля Швеції.
  • Шведський лицарський орден Королівський орден Вази нагороджує громадян за видатні досягнення у різних сферах, включаючи музику та культуру.
  • Гурт ABBA є одним з найуспішніших колективів за всю історію музики, продавши понад 380 млн альбомів та синглів.
  • Лицарський орден є найвищою нагородою Швеції, яку вручає уряд за виняткові заслуги перед державою та суспільством.
  • ABBA відома перемогою на Євробаченні-1974 та світовою популярністю, здобутою завдяки хітам, які стали класикою.

ABBA отримали лицарські ордени

Учасники попгурту ABBA — Бенні Андерссон, Анні-Фрід Рейс (Лінгстад), Бьорн Ульвеус та Агнета Фельтскуг — отримали ордени Вази від короля Швеції Карла XVI Густава.

Про це повідомляє Dagens Nyheter.

Учасники гурту ABBA стали кавалерами I класу Королівського ордену Вази — "за видатні досягнення у шведському та міжнародному музичному житті".

Нагороди, які ви отримуєте сьогодні, — це подяка Швеції за ваш внесок у розвиток країни, — сказали музикантам під час церемонії вручення відзнак.

Також цьогоріч виповнюється 50 років відтоді, як гурт ABBA переміг на "Євробаченні" з піснею Waterloo, здобувши світову популярність.

Що відомо про шведський лицарський орден

Королівський орден Вази — шведський лицарський орден, яким нагороджують громадян Швеції за заслуги перед державою та суспільством.

Орден був заснований у 1772 році королем Густавом III для увічнення імені родоначальника шведської монаршої династії Густава I Вази. Відзнака не мала обмежень за народженням чи освітою і тому її могли вручити будь-кому.

Лицарські ордени вручаються за особливі заслуги в різних сферах, таких як військова служба, державна служба, культура, наука та благодійність. Нагородження орденом шведів, які не є членами королівської родини, скасували в 1975 році. Тоді шведів вирішили не нагороджувати, щоби забезпечити рівність усіх громадян країни.

Парламент Швеції відновив церемонію у 2022 році. Цьогоріч нагороду вручили вперше за майже 50 років.

Лицарський орден є найвищою нагородою Швеції за виняткові заслуги. Саме уряд офіційно вирішує, хто отримає нагороду, за пропозицією новоствореної орденської ради. Потім їх вручає король.

Легендарний гурт АВВА прославив Швецію

ABBA — це шведський музичний квартет, утворений у Стокгольмі в 1972 році.

Учасниками гурту є Б'єрн Ульвеус, Бенні Андерссон, Агнета Фельтског та Анні-Фрід Лінгстад, з ініціалів чиїх імен і утворилася абревіатура ABBA.

Вважається одним з найуспішніших колективів за всю історію популярної музики. ABBA продали понад 380 млн альбомів і синглів по всьому світу. Також гурт відомий перемогою на конкурсі Євробачення-1974, де представляли Швецію.

ABBA офіційно розпався у 1982 році, востаннє виступивши на публіці у 1986 році. У 2016 році шведські ЗМІ повідомляли, що учасники співали разом на приватній вечірці.

Серед найвідоміших пісень гурту:

  • Mamma Mia (1976)

  • Dancing Queen (1976)

  • Super Trouper (1980)

  • The Name Of The Game (1977)

Go-A виступлять у Мальме під час Eurovision 2024

Серед світових зірок запрошено й український гурт Go-A.

Повну програму заходів оприлюднили 3 квітня.

Ласкаво просимо на тиждень Євробачення в Мальме — яскраве свято культури, музики та радості! Пориньте у тиждень, сповнений розмаїттям, розвагами та враженнями, які запам'ятаються на все життя, — пишуть у офіційному акаунті Євробачення.

За місяць до початку фестивалю у Мальме організатори представили повну програму. Вони зазначають, що кожен зможе знайти щось цікаве для себе — планують окрему вечірку з хітами 90-х, виступ електронних музикантів, а також Drag Nigh вечірку.

Центром Eurovision Village стане Folkets Park. Тут, на сцені Euphoria, виступатимуть великі колективи, на сцені Tattoo — менші, а класичний Brändan перетвориться на сцену Dancing Queen.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?