Лідер Вірменії вперше зізнався, чому відмовився від пропозиції Путіна щодо Карабаху
Категорія
Політика
Дата публікації

Лідер Вірменії вперше зізнався, чому відмовився від пропозиції Путіна щодо Карабаху

Лідер Вірменії вперше зізнався, чому відмовився від пропозиції Путіна щодо Карабаху
Джерело:  online.ua

Вірменський лідер Нікол Пашинян вперше озвучив свою версію переговорів з очільником Кремля Володимиром Путіним напередодні підписання тристоронньої угоди про перемир'я в Нагірному Карабасі. Політик зізнався, що був змушений відмовити російському президенту, оскільки не хотів здавати місто Шуша. Пашинян наголосив, що 19 жовтня йому зателефонував президент так званої "Нагірно-Карабаської республіки" Араїк Арутюнян та сказав, "що війну треба зупинити". Після цих перемовин Пашинян, як стверджує він сам, зателефонував Путіну. Главі РФ вірменський лідер заявив про необхідність розміщення миротворців з Росії вздовж колишнього кордону Нагірно-Карабаської автономної області і Лачинського коридору. Путін начебто погодився, а Пашинян повинен був зателефонувати йому ще раз після обговорень. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на допис політика у Фейсбук.

Прем'єр Вірменії розповів, що Володимир Путін подзвонив йому згодом. Очільник Кремля заявив, що президент Азербайджану Ільхам Алієв погодився на пропозицію, проте додав, що миротворці повинні будуть розміститися уже на фактичній лінії зіткнення, бо азербайджанські військові не хочуть відходити від позицій в Гадруті та Талиші. Окрім того, офіційний Єреван повинен взяти на себе зобов'язання з повернення азербайджанців у Шушу.

"Припинення вогню стало неможливим, бо я сказав, що навіть якщо погоджуся в питанні Гадрута, я не уявляю можливість здати Шушу Азербайджану", – наголосив вірменський лідер.

За словами Нікола Пашиняна, Путін здивувався, чому він проти повернення в Шушу азербайджанців. На аргумент прем'єра Вірменії він нібито відповів, що все логічно і "він не був добре обізнаний про деякі тонкощі".

Як стверджує Пашинян, за його згоди частка азербайджанського населення в Шуші перевищила б 90%. А Баку почав би контролювати дорогу в Степанакерт. Вірменський лідер стверджує, що, якби він погодився здати Шушу, Азербайджан висунув нову умову: контролювати дорогу Кармир Шука – Шуша.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, як Туреччина відреагувала на новий скандал навколо Нагірного Карабаху.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?