Литва купує у США три сотні ракет Javelin
Категорія
Світ
Дата публікації

Литва купує у США три сотні ракет Javelin

Литва купує у США три сотні ракет Javelin
Джерело:  online.ua

На тлі ескалації в регіоні Держдепартамент США схвалив продаж Литві протитанкових ракетних комплексів Javelin на суму $125 млн. Про це повідомили в підпорядкованому Пентагону Агентстві з питань співробітництва в галузі безпеки та оборони (DSCA). 

Джерело: DSCA

Метою постачань протитанкових систем називають зміцнення оборонного потенціалу Литви у довгостроковій перспективі.

За даними агентства Reuters, супровідний лист до угоди містить згадку про стягнення російських військ біля кордонів України. Судячи з усього, саме це стало поштовхом до укріплення військової міці союзників Пентагону.

Угода передбачає постачання Литві 341 ракет FGM-148F, 30 командно-пускових установок Javelin, запасних частин для них, а також гарантії технічної підтримки.

Що відомо про ПРК Javelin 

Javelin — це переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) третього покоління, якому властивий принцип «вистрілив-забув». Оператор не має супроводжувати і коригувати політ ракети після запуску, поки вона наближається до цілі.

Зазвичай його використовують для ураження бронетехніки, гелікоптерів БПЛА.

Вперше на озброєнні в українській армії з'явився у квітні 2018 року. Минулого місяця видання Military Times з посиланням на голову управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова повідомило, що системи Javelin були використані проти російських військ. Але в Штабі ООс цю інформацію спростували, заявивши:

Станом на зараз на Донбасі „Джавеліни“ не використовувалися.

— заява Штабу ООС

В грудні 2021 року американський телеканал ABС опублікував відеорепортаж про перебіг бойових дій на поблизу міста Авдіївки. Журналісти ABС спілкувались із військовослужбовцями Збройних Сил України, в кадрах були помічені пускові установки протитанкових ракетних комплексів FGM-148 Javelin. Цей репортаж став першим повноцінним підтвердженням у медіа, що фронтові частини Збройних Сил України мають в розпорядженні «Джевеліни».

Нагадаємо, минулої доби російські війська та підтримувані ними сепаратисти тричі порушили режим тиші та поранили одного українського військовослужбовця. Стан його здоров’я – середньої тяжкості. Водночас ЗСУ вдалось знищити біля Красногорівки безпілотний літальний апарат окупантів "Квадро".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?