Литва відгородиться від Білорусі потужним парканом на кордоні
Категорія
Світ
Дата публікації

Литва відгородиться від Білорусі потужним парканом на кордоні

Литва відгородиться від Білорусі потужним парканом на кордоні
Джерело:  online.ua

У литовському уряді запланували побудувати потужний паркан на кордоні з Білоруссю на тлі політичного загострення між Вільнюсом і режимом Олександра Лукашенка.

Джерело: Delfi

За словами міністерки внутрішніх справ Агне Білотайте, проблема для литовської сторони криється у збільшенні потоку нелегальних мігрантів з РБ - як раніше погрожував сам Лукашенко.

Згідно з попередніми оцінками, такий паркан може коштувати близько 15 мільйонів євро, однак повноцінні перевірки ще не завершені.

“Ми обговорюємо це питання, проводимо дослідження можливості установки фізичного паркану. І коштувати він буде, мабуть, 15 мільйонів”, - наголосила голова МВС.

Водночас речниця міністерки Ліна Лаурінайтіте-Грігене уточнила, що під час дослідження посадовці вивчають і оцінюють різноманітні варіанти з цього приводу. Передбачається, що паркан може бути одношаровим, а може бути й подвійним - з колючим дротом чи навіть сигналізацією.

Довжина спільного кордону між Литвою та Білоруссю сягає наразі майже 679 кілометрів. Білотайте пояснила, що природний рельєф не дозволяє владі встановити новий паркан уздовж всієї лінії кордону.

Станом на червень 2021 року паркан знаходиться приблизно на 78 кілометрів литовсько-білоруського кордону. Близько 92,5 кілометра проходить через різноманітні водойми, де фізично неможливо встановити паркан. З огляду на це попередньо оцінено можливість укріпити ділянки кордону загальною довжиною в 508 кілометрів.

“Якщо врахувати зростання цін на будматеріали, то вартість паркану може бути ще вище. Крім того, уздовж паркану треба інтегрувати відеокамери, датчики тощо”, - наголосила Лаурінайтіте-Грігене.

Згідно з інформацією литовської прикордонної служби, близько 400 мігрантів нелегально перетнули кордон з боку Білорусі. Здебільшого цей потік складався з громадян Іраку. Загальна кількість у 5 разів перевищує цілі річні показники з нелегальної міграції, наприклад, за 2020 рік.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?