Протасевича знову змусили публічно виправдати Лукашенко за знущання в СІЗО
Категорія
Світ
Дата публікації

Протасевича знову змусили публічно виправдати Лукашенко за знущання в СІЗО

Протасевича знову змусили публічно виправдати Лукашенко за знущання в СІЗО
Джерело:  online.ua

14 червня МЗС Білорусі вивело на свій офіційний брифінг затриманого опозиційного журналіста Романа Протасевича. Під наглядом силовиків він виправдав режим Лукашенко і самого диктатора за знущання в СІЗО. Частина журналістів висловила протест і покинула захід - вони переконані, що Протасевич знаходиться під тиском.

Джерело: брифінг МЗС Білорусі

У білоруському МЗС до останнього приховували, що в пресконференції візьме участь Протасевич. Про його появу стало відомо за кілька хвилин до початку заходу. У відомстві запевнили, що журналіст "сам захотів" виступити на пресконференції.

Національний пресцентр відразу ж покинули багато журналістів. Зокрема, кореспонденти BBC заявили, що не братимуть участі в брифінгу, оскільки Протасевич явно перебуває під тиском.

"Ми тільки що вийшли. Не збираємося брати участь, коли він очевидно знаходиться під тиском", - повідомили вони в соцмережах.

Що сказав Протасевич на брифінгу

Білоруський опозиційний журналіст, заради затримання якого режим Лукашенко примусово посадив літак Ryanair в Мінську під приводом замінування, заявив, що в СІЗО його ніхто не бив і відчуває він себе добре - сліди на руках він назвав "слідами від стяжок в момент затримання". Він також заявив, що його ніхто не примушував до співпраці зі слідчими органами.

Що стосується інформації про те, що Протасевича в СІЗО бив особисто Лукашенко, то блогер назвав це "чутками".

"Щодо цього жарту навіть коментувати нічого не буду. Це просто смішно", - виправдав Протасевич Лукашенко.

Також журналіст додав, що ніколи не буде прихильником Лукашенко і його режиму, але "поважає його як людину", який зумів утримати владу під політичним натиском. Протасевич також поскаржився, що його батьки перебувають в заручниках "в умовах інформаційного вакууму", а за їх спинами стоять "конкретні політичні діячі".

"Я прекрасно себе почуваю, я в чудовому настрої, у мене немає ніяких скарг. Ніхто мене не бив, пальцем не торкнув. Прошу поменше поширювати чутки і домисли про моє здоров'я. Мама, тато, не переживайте, у мене правда все відмінно. СІЗО - це, звичайно, не квартира в Вільнюсі, але зі мною все добре. Я розумію, чому я перебуваю під слідством, розумію, за які злочини мені доведеться відповідати ", - додав Протасевич.

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка — і вже вводять жорсткі санкції проти диктатора. Зокрема, прийнято рішення про заборону польотів над територією країн ЄС для білоруських літаків.

  • Україна також заблокувала авіасполучення з Білоруссю.

  • Режим Лукашенка намагається виправдатися за репресії - це підтверджує інтерв'ю Протасевича, яке його змусили дати під тиском силовиків.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?