В Білорусі настав 1937 рік — журналіст прокоментував інтерв'ю Протасевича
Категорія
Політика
Дата публікації

В Білорусі настав 1937 рік — журналіст прокоментував інтерв'ю Протасевича

В Білорусі настав 1937 рік — журналіст прокоментував інтерв'ю Протасевича
Джерело:  online.ua

Білоруський держканал ОНТ показав "інтерв'ю" з колишнім головним редактором Telegram-каналу Nexta Романом Протасевичем, якого затримали після посадки літака Ryanair в Мінську. Опозиціонер "визнав" провину в організації масових несанкціонованих акцій в Білорусі. Окрім того, Протасевич відповів ствердно на запитання ведучого про повагу до білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Це скандальне інтерв'ю прокоментував український журналіст та блогер Віталій Портников.

Джерело: espreso.tv

Віталій Портников відреагував на інтерв'ю Романа Протасевича

"Коли я дивився кадри так званого “інтерв'ю”, яке білоруського опозиціонера Романа Протасевича змусили дати лукашенківському телебаченню, я згадав уже майже забуті емоції від читання стенографічних звітів сталінських судових процесів", - зазначає український журналіст.

Портников звертає увагу на те, що це зовсім не були секретні документи, оскільки під час періоду сталінської диктатури книги із “зізнаннями” колишніх керівників Радянської держави видавалися масовим накладом.

За словами блогера, досі важко зрозуміти, як колишні члени політбюро, народні комісари, відомі воєначальники зізнавалися у немислимих злочинах, погоджувалися із будь-якими божевільними звинуваченнями.

"Ще важче було погодитися з тим, що їхні співвітчизники в ці визнання вірили. І зовсім не тільки співвітчизники. Вірили і відомі західні інтелектуали та журналісти, які побували на цих процесах. А як їм було не вірити, коли вони бачили перед собою, наприклад, добре їм знайомого колишнього члена політбюро і головного редактора радянських газет Миколу Бухаріна і чули, як Бухарін зізнається у підготовці вбивства Сталіна та інших більшовицьких вождів? Чи могли вони уявити, яким тортурам, якому психологічному впливу піддавався кожен сталінський в'язень? Так, тоді "зізнавалися" практично всі. Хто не зізнавався - тих вбивали прямо у кабінетах слідчих. Або ж перетворювали на калік. Власне, такою ж була і доля тих, хто зізнавався", - пише Віталій Портников.

Журналіст також нагадав про те, що сам Лукашенко на початку свого правління запевняв, що у політичній спадщині Адольфа Гітлера є не тільки негативний досвід.

Наразі білоруський диктатор робить все можливе, щоб відтворити у Білорусі типовий тоталітарний режим 30-х років минулого століття, режим Сталіна і Гітлера. На переконання експерта, нічого дивного у цьому немає.

"Авторитарний режим, який позбавляється народної підтримки, обов'язково перетворюється на тоталітаризм. Російська держава у цьому сенсі приречена повторити досвід Білорусі - і якщо росіяни вчасно не позбудуться Володимира Путіна, ми обов'язково побачимо "зізнання" опозиціонерів на російських телеканалах. І цей кошмар - дуже важливий урок для кожного, хто ще не зрозумів, як далеко Україна відійшла від своїх збожеволілих сусідів, як важливо нам у популістському божевіллі порожніх років правління Зеленського не втратити досягнення української демократії останніх десятиліть. В іншому випадку “зізнаватися” почнуть і у нас", - попередив Портников.

Коротко про вимушену посадку Ryanair у Мінську та затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко. Варто зазначити, що лайнер розвернули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції.

  • У Nexta кажуть, що за висунутими звинуваченнями Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська вимагає жорсткої реакції міжнародної спільноти на "захоплення" літака режимом Лукашенка. Закликає закрити небо Білорусі для цивільної авіації. Її підтримує президент Литви, керівництво Латвії, Естонії та Австрії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?