Режим Лукашенка екстрено посадив в Мінську літак для затримання засновника Nexta
Категорія
Світ
Дата публікації

Режим Лукашенка екстрено посадив в Мінську літак для затримання засновника Nexta

Режим Лукашенка екстрено посадив в Мінську літак для затримання засновника Nexta
Джерело:  online.ua

У неділю, 23 травня, в аеропорту Мінська екстрено посадили пасажирський літак, який летів рейсом Афіни-Вільнюс, під приводом "замінування". На його борту білоруські силовики затримали засновника Nexta Романа Протасевича. У Білорусі йому загрожує смертна кара.

Джерело: Telegram-канал Nexta

Відзначається, що літак Ryanair був уже під кордоном Литви, коли подав сигнал про лихо через повідомлення про замінування. Він раптово поміняв курс і полетів в білоруський аеропорт Мінськ, хоча до Вільнюса лайнеру було ближче.

У пресслужбі Лукашенко повідомили, що команду прийняти в Мінську "замінований" літак віддав Лукашенко особисто. Він також доручив підняти в небо винищувач МіГ-29, щоб супроводжувати лайнер.

Роман Протасевич затриманий в Мінську

У Мінську "замінований" літак перевірили, вибухівку на ньому не знайшли, але пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був журналіст Роман Протасевич, якого тут же затримали білоруські силовики. У МВС Бєларусі кажуть, що колишній редактор головного опозиційного телеграм-каналу Білорусі NEXTA, а нині редактор телеграм-каналу "Білорусь головного мозку" абсолютно "випадково" опинився на борту "замінованого" літака.

Протасевич повідомив, що ще перед вильотом помітив за собою стеження. У Nexta ситуацію з "мінуванням" літака називають рейдерським захопленням і вимагають від Ryanair пояснень, чому літак, перебуваючи біля кордону з Литвою, чомусь розвернувся і пішов на посадку в бік Мінська.

Протасевичу загрожує смертна кара

КДБ Білорусі ще восени 2020 року включив співзасновників Nexta Романа Протасевича і Степана Путіло в "список терористів". Слідчий комітет Білорусі пред'явив журналістам звинувачення в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Канал Nexta і його логотип визнані екстремістськими матеріалами на території Білорусі.

Білоруська влада оголосила Протасевича в міжнародний розшук після того, як він покинув Білорусь через побоювання за свою безпеку. За пред'явленими звинуваченнями Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

Як реагує Тихановська

Лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська "мінування" пасажирського літака і затримання Протасевича назвала операцією спецслужб. Вона каже, що вже повідомила про це офіс Ryanair і Міжнародну організацію цивільної авіації. Вона вимагає почати розслідування за фактом події та вжити заходів аж до виключення Білорусі з ICAO.

"Абсолютно очевидно, що це операція спецслужб із захоплення літака - заради того, щоб затримати активіста і блогера Романа Протасевича. Режим поставив під загрозу безпеку пасажирів на борту і всієї цивільної авіації заради розправи над людиною, який був редактором найбільших білоруських незалежних телеграм-каналів . тільки за це його визнали терористом, і тільки за це зараз в Білорусі Роману може загрожувати смертна кара. З сьогоднішнього дня жодна людина, який здійснює політ над Білоруссю, не може бути впевнений у своїй безпеці. Адже режим зловживає правилами повітряного сполучення заради того , щоб захоплювати незгодних ", - прокоментувала Тихановська затримання Протасевича в Telegram.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?