Україна звернулася до режиму Лукашенка через нову хвилю репресій
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна звернулася до режиму Лукашенка через нову хвилю репресій

Україна звернулася до режиму Лукашенка через нову хвилю репресій
Джерело:  online.ua

В українському уряді жорстко відреагували на нову хвилю репресій режиму Олександра Лукашенка - нещодавно вона вдарила по незалежних журналістах Білорусі.

Джерело: Twitter

Із засудженням неприпустимого політичного переслідування виступили у середу, 19 травня, на рівні Міністерства закордонних справ. Вони згадали безпосередньо затримання та обшуки в журналістів і засновників популярного порталу Tut.by.

“Засуджуємо блокування владою Білорусі незалежного білоруського медіа-ресурсу http://Tut.by і переслідування його журналістів. #TUTBY відомий високими стандартами журналістики та об’єктивним висвітленням подій. Закликаємо білоруську владу припинити атаки на свободу слова”, - заявив речник відомства Олег Ніколенко.

Репресії в Білорусі

Напередодні силовики режиму Лукашенка розпочали масові затримання представників згаданого медіа-ресурсу. Також одночасно з цим відбулися серії обшуків у помешканнях журналістів, керівників редакції.

Станом на наступний день після цих силових акцій, 19 травня, редакція TYT.by навіть не встановила місцезнаходження та статус усіх своїх колег. Принаймні кілька з них продовжують не виходити на зв’язок телефоном чи інтернетом, а журналісти намагаються дізнатися, чи затримали їх напередодні.

В цілому з лав редакції та інших підрозділів порталу затриманими залишаються 11 осіб. Серед них - головна редакторка Марина Золотова та вдова засновника проєкту Євгенія Чернявська.

Кількох робітників TYT.by відпустили днем раніше після того, як вони підписали документ про нерозголошення щодо проведених допитів.

Комітет державного контролю РБ оголосив, що юридична особа редакції отримало як резидент Парку високих технологій прибуток, що “не зумовлений діяльністю, дозволеною для резидентів”. Це нібито спричинило державній системі значні збитки.

У вівторок, 18 травня, офіційний сайт - ЗМІ, а також інші надзвичайно популярні сервіси, включно з оголошеннями - був заблокований. Представники проєкту створили сторінку-дзеркало, через яку продовжили інформувати людей. Водночас продовжує працювати офіційний Telegram-канал TYT.by.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?