Австрія, Латвія і Естонія відреагували на безпрецедентні дії Лукашенко
Категорія
Політика
Дата публікації

Австрія, Латвія і Естонія відреагували на безпрецедентні дії Лукашенко

Австрія, Латвія і Естонія відреагували на безпрецедентні дії Лукашенко
Джерело:  online.ua

Керівництво Австрії, Латвії та Естонії шоковане безпрецедентним інцидентом з літаком Ryanair, який режим білоруського диктатора Олександра Лукашенка посадив в Мінську під приводом замінування для затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Джерело: Twitter МЗС Австрії, міністра закордонних справ Латвії Едгара Рінкевичса і МЗС Естонії

Глава МЗС Латвії вважає, що режим Лукашенка діє неприйнятно і порушує міжнародне право. Рінкевічс закликає весь світ потужно і ефективно відреагувати на цей безпрецедентний інцидент з посадкою літака.

"Це абсолютно неприйнятно і суперечить міжнародному праву. Літак і всі пасажири повинні бути негайно звільнені і продовжити подорож в кінцевий пункт призначення. Міжнародна реакція повинна бути потужною і ефективною", - написав Рінкевічс.

МЗС Латвії вимагає звільнення Протасевича - скріншот twitter.com/edgarsrinkevics

Реакція Естонії на посадку літака в Мінську

У МЗС Естонії подію назвали шокуючим вчинком режиму Лукашенка. Там вимагають негайного розслідування примусової посадки в Мінську пасажирського літака, що слідував рейсом FR4978 з Афін до Вільнюса заради затримання білоруського політичного активіста.

"Шокуючий вчинок режиму в Білорусі - примусова посадка в Мінську пасажирського літака рейсу FR4978 з Афін до Вільнюса з білоруським політичним активістом ... Вимагаємо негайного звільнення всіх пасажирів і команди і розслідування цієї безпрецедентної події", - йдеться в заяві МЗС Естонії.

Скріншот twitter.com/MFAestonia

Австрія вимагає звільнити затриманого Романа Протасевича

МЗС Австрії закликав провести незалежне міжнародне розслідування інциденту з посадкою літака компанії Ryanair в Мінську. В австрійському зовнішньополітичному відомстві закликали режим Лукашенка негайно звільнити активіста Роман Протасевича.

"Тривожні повідомлення про те, що літак Ryanair був направлений до Мінська. Всім пасажирам мають негайно дозволити продовжити подорож, і нам потрібно незалежне міжнародне розслідування цього інциденту. Терміново вимагаємо звільнення активіста Романа Протасевича", - йдеться в заяві австрійського МЗС.

Скріншот - twitter.com/MFA_Austria

Коротко про затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич - його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції.

  • У Nexta кажуть, що за висунутими звинуваченнями Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Лідерка опозиції Білорусі Світлана Тихановська вимагає жорсткої реакції міжнародної спільноти на "захоплення" літака режимом Лукашенка. Закликає закрити небо Білорусі для цивільної авіації. Її підтримує президент Литви.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?