Лукашенко готують відповідь за спецоперацію по затриманню Протасевича
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко готують відповідь за спецоперацію по затриманню Протасевича

Лукашенко готують відповідь за спецоперацію по затриманню Протасевича
Джерело:  online.ua

Білоруська опозиція жорстко відреагувала на затримання силовиками засновника опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича на борту пасажирського лайнера, що прямував рейсом з Афін до Вільнюса. За "захоплення" під приводом мінування літака загрожують закрити небо Білорусі для цивільної авіації.

Джерело: заява члена Координаційної ради білоруської опозиції Павла Латушко в Facebook

Опозиція називає "мінування" літака, яке не підтвердилося, і екстрену посадку лайнера в Мінську за особистим наказом Лукашенко - військовим піратством і міжнародним терористичним актом.

Команда лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської вже звернулася до влади Литви, куди слідував літак, керівництва ірландської авіакомпанії RyanAir і Міжнародної асоціації цивільної авіації з вимогою накласти санкції або виключити Білорусь із Асоціації цивільної авіації. До закінчення розслідування по цій справі у Тихановської пропонують оголосити білоруську територію недоступною для цивільних польотів, оскільки зараз "жоден пасажир не може бути в безпеці" під час прольоту над територією Білорусі.

Як відреагували в Литві на затримання Романа Протасевича

Президент Литви Гітанас Науседа екстрено відреагував на інцидент навколо літака, що слідував рейсом Афіни-Вільнюс. Він переконаний, що за "мінуванням" літака і його екстреною посадкою в Мінську стоїть режим Лукашенка.

"Безпрецедентна подія! Цивільний пасажирський літак, що летів до Вільнюса, був примусово приземлений в Мінську. Білоруський політичний активіст був в літаку. Він арештований. За огидними діями стоїть режим. Я вимагаю терміново звільнити Романа Протасевича!", - написав Гітанас Науседа в своєму твіттері .

Науседа вимагає звільнити Протасевича - скріншот witter.com/GitanasNauseda

Роману Протасевичу загрожує смертна кара - у чому його звинувачують

КДБ Білорусі ще восени 2020 року включив співзасновників Nexta Романа Протасевича і Степана Путіло в "список терористів". Слідчий комітет Білорусі пред'явив журналістам звинувачення в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Nexta і його логотип визнані екстремістськими матеріалами на території Білорусі.

Білоруська влада оголосили Протасевича в міжнародний розшук після того, як він покинув Білорусь через побоювання за свою безпеку. За пред'явленими звинуваченнями Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?