Лукашенко кинув новий виклик Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко кинув новий виклик Україні

Лукашенко кинув новий виклик Україні
Джерело:  online.ua

Нелегітимний президент Білорусі Олександр Лукашенко продовжує загрожувати прибалтійським країнам і Україні військовою допомогою Росії, яку йому пообіцяв глава Кремля Володимир Путін. Новий виклик "ворогам" Лукашенко кинув під час термінової телефонної розмови з держсекретарем США Майком Помпео, яка відбулася з ініціативи американської сторони. Лукашенко, який незаконно оголосив себе президентом Білорусі на таємній інавгурації і якого не визнають ні білоруси, ні міжнародне співтовариство, включно з Україною, нагадав, що відповідно до договору в рамках ОДКБ Росія буде зобов'язана надати військову допомогу Білорусі при виникненні зовнішніх загроз. Важливо відзначити, що в РНБО України допускають, що Путін введе російські війська в Білорусь вже після 1 листопада, і це стане великим викликом для безпеки нашої країни. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу американського зовнішньополітичного відомства і видання Белта.

"Росія є головним союзником Білорусі і надає посильну підтримку в даний період. Але Москва не втручається у внутрішні справи Білорусі. При цьому країни готові спільно реагувати на виникаючі зовнішні загрози. Зокрема, відповідно до договору в рамках ОДКБ - щодо захисту загального простору - в разі зовнішньої агресії з боку Польщі, Литви чи інших країн - Білорусь і Росія будуть змушені реагувати ", - заявив Лукашенко в розмові з Помпео.

Держсекретар США в свою чергу запевнив Лукашенко, що ніякої загрози для Білорусі від сусідніх країн не існує. Однак, Помпео попередив Лукашенко, що Сполучені Штати підтримують демократичні устремління народу Білорусі. Також Помпео підняв питання незаконного затримання американця, політтехнолога з білоруським корінням Віталія Шклярова. Він вимагав негайно звільнити громадянина США і дозволити йому на негайний виїзд з Білорусі.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже третій місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, які не визнають легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

Головна суперниця білоруського диктатора Світлана Тиххановська через те, що Олександр Лукашенко, незаконно оголосив себе президентом Білорусі добровільно не залишив президентський пост та не звільнив всіх політичних бранців, вирішила влаштувати загальнонаціональний страйк з 26 жовтня. Вона закликала всіх білорусів не ходити на роботу і навчання, а замість цього проводити протестні акції проти нелегітимної влади. Вона пообіцяла, що коли "відновить законність в країні", то анулює білорусам всі штрафи за несплату комуналки, всі судимості і адміністративні штрафи, які ставив режим Лукашенка. Також Тихановська запевнила, що відновить на роботі без перерви стажу і вислуги тих, хто був звільнений в ході протестів, а всі, хто утримувався на роботі виплатами за контрактами, отримають фінансові амністії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що американська влада стурбована тим, що Лукашенко готує радикальні заходи у вигляді застосування бойової зброї проти учасників протестних акцій у Білорусі. Тому посольство США в Білорусі закликало американців запастися їжею, водою і грошима на найближчі три дні і не наближатися до місць масового скупчення людей, коли почнеться загальнонаціональний страйк в Білорусі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?