Лукашенко може змінити позицію щодо Криму – опозиція
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко може змінити позицію щодо Криму – опозиція

Лукашенко може змінити позицію щодо Криму – опозиція
Джерело:  online.ua

Реагуючи на нещодавні повідомлення про плани Олександра Лукашенка відвідати анексований Крим, у білоруській опозиції не виключили, що президент наближається до визнання його частиною російської території. Таку думку висловив радник головної опозиціонерки Білорусі Світлани Тихановської Олександр Добровольський. Водночас він провів паралелі між українським півостровом та Південною Осетією та Абхазією.

Джерело: «Голос Америки»

Він, однак, визнає, що подібне рішення є непростим для незмінного білоруського лідера. І наголошує на вкрай високому ступені залежності Лукашенка від політичної кон'юнктури в Кремлі.

Добровольський констатує, що з огляду на труднощі, з якими стикається режим білоруського диктатора на міжнародній арені, без підтримки з боку російської влади, зокрема й Володимира Путіна, йому не просто обійтися.

Лукашенко уникає визнання Криму, як і Південної Осетії та Абхазії

Хоча Кремль на постійній основі підштовхує Лукашенка до визнання Криму частиною РФ, той загалом зволікає і утримується від формалізації. Точно таку саму позицію свого часу він зайняв стосовно «незалежності» Південної Осетії та Абхазії.

Нагадаємо, Грузія втратила під час війни 2008 року Абхазію та Південну Осетію, це двадцять відсотків від усієї тогочасної її території. Росія визнала «незалежність» цих територій, а Грузії лише понад 10 років опісля вдалося домогтися визнання російської окупації грузинських територій. У 2008 році в конфлікт абхазів та осетин із грузинами втрутилася російська армія.

Представник білоруської опозиції вважає також, що Лукашенко певною мірою ставиться до країни як своєї власності.

«Хоча, ясна річ, вона йому не належить. Однак, зміни кордонів та відторгнення частини територій інших країн – це те, що він не може приймати, або схвалювати, оскільки він завжди переносить ці дії на можливість зробити те саме і щодо Білорусі», – вважає Добровольський.

У команді Тихановської вважають, що якщо Лукашенко все ж таки схилиться під тиском Кремля, йому непросто буде залишатися політичним діячем.

Читайте також:

  • Команда Путіна звинуватила Україну у "втягненні РФ у силові дії"

  • В Україні жорстко відповіли Франції та Німеччині на претензії щодо Донбасу.

  • Україна поставила на місце Німеччину за обурливі закиди на користь Кремля.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?