Лукашенко пішов на нові радикальні заходи проти білорусів
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко пішов на нові радикальні заходи проти білорусів

Лукашенко пішов на нові радикальні заходи проти білорусів
Джерело:  online.ua

У неділю в Мінську проходить черговий масштабний протест проти режим Олександра Лукашенка, який незаконно оголосив себе президентом Білорусі на таємній інавгурації - Марш за звільнення політв'язнів. Команда Лукашенко, легітимність якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство, прийняла нове радикальне рішення - силовикам наказали перекрити центр Мінська, заблокувати станції метро, перекрити доступ на площу Незалежності, на якій розташовані будинок уряду і міськвиконкому. Для розгону протестуючих Лукашенко також наказав стягнути до місця акції протесту колону БТР, спецтехніку і внутрішніх військ ОМОН, а також водомети. Що відбувається в Білорусі 4 жовтня, повідомляє ONLINE.UA.

Білоруські ЗМІ повідомляють, що Площу Державного прапора поруч з Палацом Незалежності ще з самого ранку оточили подвійним кільцем поліцейські і військові - крім військової техніки, на місці присутні спецтехніка і автомобілі з колючим дротом. Білоруси в соцмережах відзначають, що весь центр Мінська зайнятий силовиками. Бійців різних спецпідрозділів розмістили на Майдані Незалежності, по периметру Палацу Республіки, у Міської стіни, навколо стели "Мінськ - місто герой" і на підступах до Палацу Незалежності.

Після початку акції протесту, на яку вийшли тисячі білорусів, Лукашенко наказав пустити в хід водомети - з машини почали поливати не тільки учасників маршу, а й просто перехожих людей і проїжджаючі мимо машини.

За традицією в Мінську виникли проблеми з інтернетом. Як підтвердили в провайдерській компанії А1, пропускна здатність знижена "відповідно до розпорядження уповноважених державних органів". Крім того, почалися вже і затримання людей. Правозахисники повідомляють, що люди в штатському затримують випадкових перехожих на проспекті Переможців і в районі вулиці Неміга.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже майже два місяці. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, не визнає легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну анаугурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Брюсселі увірвався терпець через резонансне рішення Лукашенко  - його попередили про подальшу ізоляції, якщо офіційний Мінськ продовжить атакувати європейські держави.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?