У Брюсселі увірвався терпець через резонансне рішення Лукашенко
Категорія
Політика
Дата публікації

У Брюсселі увірвався терпець через резонансне рішення Лукашенко

У Брюсселі увірвався терпець через резонансне рішення Лукашенко
Джерело:  online.ua

Новий міжнародний скандал, який влаштував Олександр Лукашенко, самовільно оголосивший себе президентом Білорусі і легітимність якого не визнають країни ЄС, США, Велика Британія, Канада і Україна, набирає обертів. За скандальними випадами Лукашенко проти країн, які відмовилися його підтримувати, уважно стежить офіційний Брюссель, де не залишили без уваги ультимативну вимогу офіційного Мінська щодо скорочення дипломатичної місії Польщі та Литви в Білорусі. У Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля увірвався терпець через резонансний випад Лукашенко проти європейських країн. 4 жовтня впливовий політик виступив із заявою і попередив Лукашенко, що якщо він не відмовиться від своїх скандальних ідей, то подальша ізоляція його режиму буде негайною. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт ЄС.

"Вимога білоруської влади до Польщі і Литві відкликати своїх послів і значно скоротити свої дипломатичні представництва в Мінську безпідставна і гідна жалю. Це йде врозріз з логікою діалогу і призведе до подальшої ізоляції влади в Мінську", - попередив Боррель Лукашенко.

Представник ЄС підкреслив, що Лукашенко нічого не доб'ється ганебними атаками на держави-члени ЄС - вони не приведуть до ослаблення єдності ЄС, так як всі країни Євросоюзу одноголосно не визнають легітимність діючої влади Білорусі та закликають припинити насильство і репресії, звільнити всіх затриманих за політичними мотивами людей, поважати свободу ЗМІ і громадянське суспільство, і почати всебічний національний діалог.

"ЄС продовжує підтримувати демократичне право білоруського народу обирати свого президента за допомогою нових вільних і справедливих виборів без зовнішнього втручання", - нагадав Боррель Лукашенко.

Нагадаємо, про рішення Лукашенко скоротити число польських і литовських дипломатів в Білорусі стало відомо 2 жовтня. У МЗС Білорусі для цього були викликані посли Польщі та Литви, від яких зажадали до 9 жовтня "привести до паритету з білоруських закордонних у відповідних країнах склад своїх дипломатичних представництв". У литовських дипвідомством режим Лукашенко вимагає скоротити штат послів з 25 до 14 осіб, а в польських - з 50 до 18 осіб.

При цьому вже 5 жовтня Білорусь відкликає своїх послів з Польщі та Литви після того як Вільнюс ввів національні санкції проти білоруських чиновників, а також проти нелегітимного глави держави Лукашенко, а Варшава офіційно повідомила, що теж розмірковує про свої санкції.

Офіційні Варшава і Вільнюс категорично відмовилися відкликати своїх послів з Білорусі, на чому наполягає режим Лукашенка, який оцінює діяльність дипвідомств Литви і Польщі як "деструктивну". Польський міністр закордонних справ Збігнєва Рау підкреслив, що Польща не планує відкликати своїх послів, так як дипломатичні канали зв'язку в Білорусі повинні бути збережені. Його позицію підтримує і литовський міністр Лінас Лінкявічюс.

Як відомо, 2 жовтня проти Білорусі були запущені і санкції ЄС. У санкційний список потрапили 40 білоруських чиновників, правда, серед них немає Олександра Лукашенка. Французький президент Емманюель Макрон пояснив це тим, що включення Лукашенко в санкційні списки означало б відмову від діалогу з Мінськом. Персональні санкції проти Лукашенка і його сина Віктора ввели тільки Велика Британія і Канада. США приєдналися до цих заходів, але не стали включати в санкційні списки Олександра і Віктора Лукашенко.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда Лукашенко вирішила перейменувати Україну. Білоруські пропагандисти "повернули" нашу країну в СРСР. У новинах державного каналу Білорусі Україну почали підписувати як "колишню радянських республіку". Назад в СРСР білоруський канал "повернув" і Польщу, і Литву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?