Лукашенко прийняв радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Мінську прямо зараз
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко прийняв радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Мінську прямо зараз

Лукашенко прийняв радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Мінську прямо зараз
Джерело:  online.ua

27 вересня в Мінську проходить 50-й день масштабних протестів проти режиму Олександра Лукашенка, який незаконно оголосив себе президентом Білорусі на таємній інавгурації. Команда Лукашенко, легітимність якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство, прийняла нове радикальне рішення - силовикам наказали перекрити центр Мінська, заблокувати станції метро, перекрити доступ на площу Незалежності, на якій розташовані будинок уряду і міськвиконкому. Для розгону протестуючих Лукашенко також наказав стягнути до місця акції протесту колону БТР, спецтехніку і внутрішні війська ОМОН. Крім того, Лукашенко вирішив обмежити рух транспорту в Мінську - як громадського, так і особистого. Що відбувається в Білорусі 27 вересня, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу білоруського МВС.

Як відомо, сьогодні в Мінську білоруси вирішили влаштувати акцію "Народна інавгурація справжнього президента", щоб нагадати Лукашенко, що вони реально голосували за його головну суперницю Світлану Тихановську. Сама Тихановська перед цим звернулася до білорусів. Вона подякувала людям за довіру і наголосила, що горда за свій народ, який сміливо висловлює свою волю, незважаючи на загрозу з боку силовиків.

"Сьогодні 50-й день нашого протесту, і білоруський народ сьогодні знову виходить на вулиці. Ми вийшли зупинити цей режим, і ми робимо це мирно. Демократія - це влада народу. А цілий народ сильніше одну людину, адже народ бореться за свої права, своє майбутнє і майбутнє своїх дітей. Нас мільйони, і ми готові нести відповідальність за свої рішення. Ось чому ми переможемо ", - йдеться в зверненні Тихановської.

Важливо відзначити, що напередодні в Мінську проводили масштабну акцію, яку самі білоруси назвали "репетицією народної інавгурації". На вулиці міста вийшли тисячі людей, які знову стали жертвами силовиків. За офіційною інформацією МВС Білорусі на цій акції протесту правоохоронці затримали 150 осіб, 116 з яких до цих пір знаходяться під вартою. За даними правозахисників і волонтерів, число затриманих набагато більше. Більш того, серед заарештованих багато жінок.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже майже два місяці. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Лукашенко вважає, що за протестною ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку. Також Путін дав Лукашенко кредит в розмірі 1,5 млрд доларів як "політичну підтримку" лідеру сусідньої держави.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, не визнає легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну анаугурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що команда українського лідера Володимира Зеленського б'є на сполох через рішення Олександра Лукашенка співпрацювати з Росією і її главою Володимиром Путіним в питанні врегулювання ситуації в Білорусі, хоча Україна пропонувала посередництво разом з державами Люблінського трикутника - Польщею і Литвою. Це посередництво Лукашенко і Путіна несе великі ризики для України і означає конфронтацію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?