Лукашенко розкрив власну версію подій з літаком і Протасевичем
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко розкрив власну версію подій з літаком і Протасевичем

Лукашенко розкрив власну версію подій з літаком і Протасевичем
Джерело:  online.ua

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко оголосив, що повідомлення стосовно мінування борту, яким летів Роман Протасевич, надійшло нібито зі Швейцарії.

Джерело: виступ диктатора у парламенті

За його словами, про терориста на борту нібито знали й поза межами Білорусі. Він не уточнив, йдеться мова про опозиціонера чи фейкового "підривника".

“Була бомба чи ні, але якби мені доповіли про те, що в літаку терорист, я б негайно віддав наказ посадити літак”, - стверджує Лукашенко.

Відомості про погрози озброєним винищувачем він назвав брехнею, проте себе визнав ледь не рятувальником людей, оскільки намагався ліквідувати загрозу й діяв нібито за міжнародними правилами.

Посадка літака Ryanair в Білорусі

Раніше лукашенківський режим наголошував, що нібито отримав повідомлення від угрупування ХАМАС, яке знаходилося у стані загострення конфлікту з Ізраїлем та намагалося провести теракт.

“23 травня 2021 року на електронну пошту Національного аеропорту Мінськ з електронної адреси protonmail.com англійською мовою надійшло письмове повідомлення такого змісту: "Ми, солдати ХАМАС, вимагаємо, щоб Ізраїль припинив вогонь в секторі Газа. Ми вимагаємо, щоб Європейський Союз відмовився від підтримки Ізраїлю у цій війні”, - цитували це повідомлення у мінтрансі республіки.

Утім, самі представники ХАМАС, угрупування, яке здебільшого навіть не визнане у світі, обурилися такими звинуваченнями. Палестинські сили дорікнули білоруському режиму архаїчним стилем мислення.

“Це обурливо і демонструє архаїчне мислення, яке не розуміє, що зараз ми живемо в час вільних ЗМІ, і що існує міжнародна громадська думка, яка більше не сприймає подібні методи”, - заявили в ХАМАС.

Викрадення Протасевича з борту

Лайнер з опозиційним журналістом прямував з Афін до Вільнюса та не мав планів на посадку на території Білорусі. Екіпаж фактично змусили до цього, коли той знаходився вже неподалік від литовського кордону.

Вже після приземлення правоохоронці точково ідентифікували Протасевича з його дівчиною серед пасажирів та заарештували їх. Літак повернувся в небо лише 7 годин після, а бомбу так і не знайшли.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?