Команда Меркель передрекла Лукашенко гірку розплату за підлий злочин
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Меркель передрекла Лукашенко гірку розплату за підлий злочин

Команда Меркель передрекла Лукашенко гірку розплату за підлий злочин
Джерело:  online.ua

26 травня в Лісабоні відбудеться зустріч глав МЗС країн ЄС, на якій будуть затверджені конкретні санкції проти білоруського диктатора Олександра Лукашенка і його режиму. Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас запевняє, що Лукашенко дорого заплатить за підлий злочин з літаком Ryanair і арештом опозиційного журналіста Романа Протасевича.

Джерело: AFP

Маас вважає, що Євросоюз повинен відреагувати швидко і жорстко на дії Лукашенко, який піддав ризику життя 170 людей заради затримання Протасевича. Німецький дипломат запевнив, що міжнародне співтовариство не потерпить такого перетину межі.

Глава МЗС Німеччини переконаний, що Лукашенко дорого заплатить за потрійний напад - на безпеку повітряного руху, на свободу преси і на європейських громадян на борту літака.

"Дії Лукашенко навряд чи можна переоцінити з точки зору підлості. Конкретні заходи будуть обговорені вже в цю середу на зустрічі глав МЗС в Лісабоні. Мета кроків, які будуть зроблені, - зачепити Лукашенко і його владний апарат, а не простих білорусів, які досить настраждалися під диктатором. Лукашенко вже давно тримає власний народ в заручниках ", - підкреслив Маас.

Санкції ЄС проти Лукашенко

Європейські країни вже ввели жорсткі санкції проти Білорусі відразу ж на наступний день після примусової посадки літака Ryanair в Мінську під приводом замінування. Вони передбачають повну заборону авіакомпаніям Білорусі літати в ЄС.

Також Рада ЄС закликала всіх перевізників, що базуються в ЄС, уникати перельоту в Білорусь, а білоруським авіакомпаніям заборонити польоти в повітряному просторі.

Радбез ООН проведе термінове засідання через арешт Протасевича

26 травня Рада Безпеки ООН також проведе термінове засідання через затримання в Мінську білоруського опозиціонера Романа Протасевича. Засідання проведуть за закритими дверима в неформальному форматі, щоб жодна з країн не змогла перешкодити його проведенню.

Верховний комісар ООН з прав людини "шокований затриманням Романа Протасевича і переживає за його життя".

Коротко про захоплення літака і затримання Романа Протасевича

  • Літак компанії Ryanair, що летів з Афін до Вільнюса, екстрено посадили в Мінську 23 травня під приводом "мінування". Наказ на його посадку дав особисто Лукашенко, причому лайнер розгорнули в Мінськ, коли він вже був біля литовських кордонів за допомогою військового винищувача.

  • Бомби на борту літака не знайшли, але всіх пасажирів відправили на повторний огляд. Серед них був засновник опозиційного Telegram-каналу Nexta Роман Протасевич — його відразу ж затримали силовики.

  • До цього КДБ Білорусі включив Романа Протасевича в "список терористів". Журналіста звинувачують в організації масових заворушень в Мінську і порушення соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Протасевичу в Білорусі загрожує смертна кара.

  • Світові лідери шоковані захопленням пасажирського літака Ryanair режимом Лукашенка - і вже вводять жорсткі санкції проти диктатора. Зокрема, прийнято рішення про заборону польотів над територією країн ЄС для білоруських літаків.

  • Україна також заблокувала авіасполучення з Білоруссю.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?