Лукашенко скасовує без’ядерний та нейтральний статус Білорусі
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко скасовує без’ядерний та нейтральний статус Білорусі

Лукашенко скасовує без’ядерний та нейтральний статус Білорусі
Джерело:  online.ua

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко вирішив внести зміни до конституції республіки й прибрати згадки про її без’ядерний та нейтральний статус.

Джерело: "БелТА"

Лукашенко вирішив скасувати без’ядерний та нейтральний статус Білорусі

Варто звернути увагу на те, що вказані зміни стосуються статті 18 конституції Білорусі. Лукашенко хоче прибрати із діючої редакції фразу: "Республіка Білорусь має на меті зробити свою територію без'ядерною зоною, а державу – нейтральною".

Офіційний Мінськ має намір ввести іншу фразу: "Республіка Білорусь виключає військову агресію зі своєї території щодо інших держав".

Згідно з останніми даними, конституційний референдум запланували на лютий наступного року, проте його конкретна дата поки не відома.

Окрім того, наголошується, що в новій редакції хочуть зменшити повноваження глави держави. Також офіційно прописують права органу, що раніше мав декларативний статус - Всебілоруських народних зборів, надаючи йому ширші повноваження, ніж парламенту.

Олександр Лукашенко (фото — kremlin.ru)

Нова редакція Конституції обмежує максимальний час перебування президента на посаді двома термінами, проте містить норму, яка дозволяє припустити "обнулення" попередніх термінів Лукашенка. Проте якщо Лукашенко зважиться на "транзит влади", нова редакція Конституції передбачає для нього пожиттєвий статус делегата Всебілоруських народних зборів, а також гарантує недоторканність, забороняючи притягнення його до відповідальності за дії, вчинені на президентській посаді, - йдеться в повідомленні.

Не можна також не згадати про те, що про ймовірність появи на території Білорусі ядерної зброї нещодавно попереджав глава МЗС Білорусі Володимир Макей.

Ми розглядаємо можливість розміщення на території Білорусі ядерного озброєння - це одна з можливих відповідей на майбутні можливі дії з боку Північноатлантичного альянсу на території Польщі, - заявляв білоруський дипломат.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?