Лукашенко стягує військових і техніку в Мінськ перед національним страйком
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко стягує військових і техніку в Мінськ перед національним страйком

Лукашенко стягує військових і техніку в Мінськ перед національним страйком
Джерело:  online.ua

25 жовтня в Білорусі закінчується термін народного ультиматуму - терміну, який дала опозиція нелегітимному президенту Олександра Лукашенка на те, щоб піти від влади, припинити насильство над білорусами і звільнити всіх політв'язнів. Вже завтра, 26 жовтня, вся країна за закликом опозиції планує мирно вийти на вулиці і влаштувати загальнонаціональний страйк з блокуванням доріг та ігноруванням державних магазинів. Команда Лукашенко активно готується до страйку - в столицю Білорусі стягнули військову техніку, спецтехніку, силовиків і ОМОН. У місті закрили більшість станцій метро, а силовики вже почали розгін протестуючих і затримання незгодних з режимом Лукашенка. Що відбувається в Мінську 25 жовтня, повідомляє ONLINE.UA.

Народний ультиматум, який білоруси висунули Лукашенко, закінчується сьогодні опівночі. Міністерство внутрішніх справ Білорусі опублікувало попередження про неприпустимість участі громадян в мітингах. Але білоруси після півночі 26 жовтня мають намір перейти до більш "рішучих дій", так як Лукашенко не виконав умов ультиматуму і не відмовився від поста президента.

На фото і відео зі столиці Білорусі видно, що в різних районах міста їздять автобуси і вантажівки з військовими та силовиками. У центр міста стягнуті водомети та інша спецтехніка. Головні вулиці білоруської столиці перекриті. Але білоруси не здаються. Вони формують "ланцюги солідарності" і намагаються прорвати оточення силовиків.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже третій місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Незважаючи на те, що майже весь світ, крім Росії і ще деяких країн, які не визнають легітимність Лукашенко, білоруський диктатор 23 вересня влаштував таємну інавгурацію і оголосив себе президентом Білорусі. Жителі країни обурені тим, що відбувається - вони рішуче налаштовані повалити режим Лукашенка.

Головна суперниця білоруського диктатора Світлана Тихановська через те, що Олександр Лукашенко, незаконно оголосив себе президентом Білорусі добровільно не залишив президентський пост і не звільнив всіх політичних бранців, вирішила влаштувати загальнонаціональний страйк з 26 жовтня. Вона закликала всіх білорусів не ходити на роботу і навчання, а замість цього проводить протестні акції проти нелегітимної влади. Вона пообіцяла, що коли "відновить законність в країні", то анулює білорусам всі штрафи за несплату комуналки, всі судимості і адміністративні штрафи, які ставив режим Лукашенка. Також Тихановська запевнила, що відновить на роботі без перерви стажу і вислуги тих, хто був звільнений в ході протестів, а всі, хто утримувався на роботі виплатами за контрактами, отримають фінансові амністії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Лукашенко кинув новий виклик Україні, Польщі та Литві. Він нагадав про військову допомогу Росії, яку йому пообіцяв Путін для відображення зовнішніх загроз.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?