Лукашенко терміново зібрав силовиків після розмови з Путіним - що відбувається
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко терміново зібрав силовиків після розмови з Путіним - що відбувається

Лукашенко терміново зібрав силовиків після розмови з Путіним - що відбувається
Джерело:  online.ua

Білоруський глава Олександр Лукашенко продовжує вживати екстрених заходів для придушення мирних протестів у Білорусі, які виникли після його оголошення президентом країни. Він чітко дав зрозуміти, що не збирається йти на діалог з народом і поступатися білорусам, виступаючим за свободу і демократію, в зв'язку з чим 15 серпня терміново приїхав в Генштаб збройних сил, де зустрівся з силовиками і військовими після розмови з президентом Росії Володимиром Путіним, якому поскаржився на "іноземне втручання" в ситуацію в країні, яке, на його думку, несе загрозу і Росії. На нараді в Центрі стратегічного управління в міністерстві оборони Лукашенко запевнив, що "нікому не віддасть" Білорусь, "утримає ситуацію" і не дозволить управляти країною "зарубіжному уряду". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на БЕЛТА.

"Ось я їх просто по-чоловічому хочу попросити: не робіть цього! Не треба гратися з вогнем! Наші військові мають достатньо ресурсів для того, щоб захистити себе, свої сім'ї і забезпечити безпеку в державі", - заявив Лукашенко про те, що на адресу військовослужбовців і членів їх сімей вже надходять погрози.

Лукашенко закликав військових бути готовими до будь-яких викликів і "не віддавати" країну, а протестуючих попросив заспокоїтися.

"Я, як Президент і головнокомандувач, хочу сказати, що вони - ті, хто це роблять, загрожують сім'ям, до дітей дійшли військовослужбовців, вони просто не розуміють, що може статися. Тому утихомірьтесь, заспокойтеся. Якщо там є мужики, будьте мужиками. Хочете повоювати, побитися - будь ласка, але давайте мужики з мужиками ", - додав Лукашенко.

Крім того, Лукашенко відкинув пропозиції про посередництво у вирішенні конфлікту в Білорусі, яке йому раніше запропонували країни Балтії - Литва, Латвія і Польща.

"Жоден уряд ні за кордоном, де б то не було, нам не потрібен, і управляти він країною не буде ніколи. Невже історію не вивчали? Нам не потрібні ніякі закордонні уряди, ніякі посередники. Я хочу сказати: ви у себе порядок наведіть" , - підкреслив Лукашенко.

Важливо нагадати, що напередодні Центральна виборча комісія Білорусі оприлюднила офіційні і остаточні підсумки виборів - зазначається, що у чинного білоруського лідера Олександра Лукашенка 80% голосів, завдяки чому він залишається президентом Білорусі, а у його головної суперниці Світлани Тихановської - 10%. З цими результатами не погодилася влади ЄС. На екстреному засіданні Ради ЄС міністри закордонних справ прийшли до єдиної думки, що результати виборів сфальсифіковані і тому Євросоюз не визнає їх в тому вигляді, в якому вони були представлені Центральною виборчою комісією Білорусі. За підсумками засідання європейські міністри звернулися до Лукашенка з пропозицією розпочати діалог з опозицією заради врегулювання політичної ситуації в країні та припинення шокуючого насильства народу країни.

При цьому в Білорусі вже сьомий день тривають протести після виборів президента 9 серпня - люди масово почали виходити на мітинги проти фальсифікації результатів голосування. Білоруси виступають проти Олександра Лукашенка та на підтримку його головної суперниці Світлани Тихановської, яка, на їхню думку, перемогла чинного президента з великим відривом. Акції супроводжуються насильством силовиків, пострілами і затриманнями. Серед протестуючих є загиблі. Після шести діб протестів білорусів МВС країни заявило про ще 700 затриманих. Згідно з останніми даними, загальна кількість затриманих наблизилася до 7000 осіб. Серед них - як мінімум троє громадян України, звільнення двох із яких уже домігся офіційний Київ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Кремлі вважають ймовірною відставку Лукашенко, через що його оточення вже вивчає можливість втечі в Москву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?