Лукашенко терміново зібрав силовиків - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко терміново зібрав силовиків - що відбувається в Білорусі прямо зараз

Лукашенко терміново зібрав силовиків - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Джерело:  online.ua

У Білорусі 12 вересня знову проходять протестні акції, які тривають вже другий місяць після виборів президента. У суботу в Мінську та інших великих містах Білорусі проходить жіночий марш - тисячі жінок виступають проти фальсифікації підсумків голосування на виборах президента Білорусі і в підтримку затриманих раніше активісток. З першим хвилин акції протесту учасниць маршу почали затримувати представники силових структур в балаклавах і без розпізнавальних знаків - дівчат і жінок б'ють та силою заштовхують в автозаки, стягнуті в центр білоруської столиці. Тим часом Олександр Лукашенко зібрав на термінову нараду силовиків, щоб обговорити ситуацію з протестами в Білорусі, а також "загрози" у західних кордонів країни. Що відбувається в Білорусі прямо зараз, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на білоруські ЗМІ.

"Перше питання - про ситуацію на західному кордоні. Хотів би почути доповідь міністра оборони і начальника Генштабу про те, які ви пропонуєте дії нашої армії найближчим часом. Тобто, якщо натовські війська в Польщі, Литві в принципі закінчили так звані навчання і не ворушаться там більше, нам слід адекватно на це реагувати. Ми не можемо там довгий час без необхідності тримати Збройні Сили в такій кількості. Тим більше що це недешево обходиться", - заявив Лукашенко.

Щодо протестів в Білорусі, Лукашенко поставив завдання до силовиків не "топтатися на одному місці" в Мінську, у "врегулювати" суспільно-політичну ситуацію в усіх містах країни.

Як відомо, 12 вересня на жіночий марш в Мінську 12 вересня вийшли кілька тисяч учасниць. Жінки скандують "Де наша Маша?", маючи на увазі представницю президії координаційної ради опозиції Марію Колесникову, яку раніше затримали силовики. Відомо, що зараз Колесникову утримують в СІЗО в місті Жодіно. Їй та іншим затриманим опозиціонерам інкримінують спробу захоплення державної влади. Колону жінок на акції протеста протягом 20 хвилин разогнали силовики. В даний час відомо про мінімум 32 затриманих, серед яких журналісти телеканалу "Белсат" Катерина Андрєєва і Максим Калитовський.

Очікується, що завтра, 13 вересня, в білоруській столиці знову пройдуть чергові масові протести, в тому числі на підтримку арештованих опозиціонерів. У зв'язку з цим опозиційна лідерка Світлана Тихановська закликала ОМОН припинити насильство проти громадян країни, обурившись застосуванням насильства до жінок.

"Я закликаю ОМОН зупинитися. Вам буде соромно за те, що ви робите сьогодні. Насильство, яке ви застосовуєте до жінок, обурливо. Я хочу вас попередити, що кожен, хто скоює злочини проти мирних демонстрантів і свого народу, понесе відповідальність. У вас є шанс перейти на бік народу і не виконувати злочинних наказів ", - звернулася Тихановська до силовиків.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже майже місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Лукашенко вважає, що за протестною ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Меркель записала екстрене звернення через ситуацію в Білорусі. Вона висловила рішучу підтримку сміливим білорусам, які виходять на вулиці на захист свободи і верховенства права.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?