Лукашенко знову пішов на радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко знову пішов на радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Білорусі прямо зараз

Лукашенко знову пішов на радикальні заходи проти білорусів - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Джерело:  online.ua

У неділю, 6 вересня, в Білорусі проходить Марш єдності - на акцію в підтримку затриманих білорусів і за незалежність Мінська від впливу Москви вийшли більше сотні тисяч людей. Команда виконуючого обов'язки президента Білорусі Олександра Лукашенка, легітимність якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство, прийняла нове радикальне рішення - силовикам наказали перекрити центр Мінська, а підходи до резиденції Лукашенка оточити ОМОНом і колючим дротом. На території президентської резиденції також стоять 10 військових БТРів з кулеметами. Крім того, влада перекрила центральні станції метро в білоруській столиці і обмежила інтернет, що стало вже звичайною практикою. Білоруські ЗМІ повідомляють про нову хвилю насильства і свавілля з боку силовиків, які проводять жорсткі затримання всіх незгодних з режимом Лукашенка. Що відбувається в Білорусі 6 вересня, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на NEXTA.

Як відомо, Марш Єдності сьогодні проходить не тільки в Мінську, але й багатьох містах Білорусі, перш за все у всіх обласних центрах. Про ультражорсткі затримання людей повідомили вже з Гродно і Мінська, де відбувалися сутички білорусів з силовиками. Під час одного із затримань, як повідомляють білоруські ЗМІ, був розпорошений сльозогінний газ. Правозахисники вже публікують список затриманих білорусів під час недільного Маршу Єдності - за їхніми даними, тільки в Мінську незаконно затримали 85 осіб.

Незважаючи на жорстку відсіч силовиків, в Мінську протестувальники прийшли до резиденції Лукашенка - вони принесли величезний біло-червоно-білий прапор і скандують "Саша йди". Силовики поки не розганяють протестувальників, які прийшли до резиденції президента.

Нагадаємо, масштабні протести в Білорусі тривають вже майже місяць. Вони почалися 9 серпня після президентських виборів, результати яких не визнали жителі країни і міжнародне співтовариство. Білоруси вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів.

Лукашенко вважає, що за протестної ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус обурений бездіяльністю Євросоюзу в ситуації з Білоруссю. Дипломат закликав офіційний Брюссель негайно відреагувати на ситуацію в Білорусі і надати "конкретну допомогу" білоруської опозиції, яка домагається відставки Лукашенка і проведення нових виборів в країні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?