Лукашенко зважився на новий радикальний крок - що відбувається
Категорія
Політика
Дата публікації

Лукашенко зважився на новий радикальний крок - що відбувається

Лукашенко зважився на новий радикальний крок - що відбувається
Джерело:  online.ua

Команда виконуючого обов'язки президента Білорусі Олександра Лукашенка, легітимність якого не визнають білоруси і міжнародне співтовариство, прийняла нове радикальне рішення. 3 вересня стало відомо, що Лукашенко раптово відправив у відставку главу КДБ Валерія Вакульчика і главу Ради безпеки Андрія Равкова. Важливо відзначити, що гучні кадрові перестановки Лукашенко провів перед візитом російського прем'єр-міністра Михайла Мішустіна до Мінська. Хто тепер буде очолювати Радбез і КДБ в Білорусі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу адміністрації Лукашенко.

Як відомо, Андрій Равков займав пост держсекретаря Ради безпеки РБ з січня 2020 року. До цього він п'ять років очолював Міноборони Білорусі. Валерій Вакульчик очолював Комітет державної безпеки з 2012 року. До цього він займав посаду голови Слідчого комітету.

Лукашенко вирішив, що тепер Вакульчик буде займати посаду держсекретаря Ради безпеки. А глава Комітету державного контролю (КГК) Білорусі Іван Тертель, якого Лукашенко також зняв з посади, тепер очолить КДБ. Комітет державної безпеки, за рішенням Лукашенко, тимчасово очолюватиме перший заступник голови відомства Василь Герасимов.

Як відомо, ще в 2012 році Рада Європейського Союзу наклала на Тертеля санкції і визнала відповідальним за репресивну роботу КДБ проти громадянського суспільства і демократичної опозиції. При цьому в 2011 році Тертель потрапив до санкційного списку ЄС за силові розгони протестувальників, що виступали проти результатів виборів в Білорусі в 2010 році.

Важливо відзначити, що в момент повідомлення про гучні кадрові перестановки в Радбезі і КДБ Білорусі до Мінську прибула російська делегація на чолі з главою уряду РФ Михайлом Мішустіним. Прем'єр-міністра РФ супроводжують кілька міністрів - глава Міненерго Олександр Новак, глава Мінкультури Ольга Любимова, глава МОЗ Михайло Мурашко та інші. За офіційними даними, однією з тем переговорів Росії і Білорусі буде рефінансування білоруського боргу.

Тим часом в Білорусі тривають масштабні протести. Жителі країни вимагають скасувати підсумки виборів, на яких, за даними ЦВК, переміг Лукашенко і результати яких не визнав Євросоюз, відправити старе керівництво у відставку і провести нові вибори, а також притягти до відповідальності силовиків за жорстокі розгони мітингів в перші дні. Крім того в Білорусі проходить страйк - співробітники провідних підприємств країни відмовляються виходити на роботу, поки режим Лукашенка не виконає вимоги народу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Кремлі вже розробляють два сценарії по Білорусі- світовий і силовий. Політтехнологи Путіна пропонують провести переговори за участю Лукашенко, православних ієрархів, популярних музикантів і опозиції про підготовку до референдуму по внесенню змін до Конституції Білорусі. Якщо цей план провалиться, то Москва почне військовий переворот і посадить Лукашенко під домашній арешт.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?