Лукашенко зважився на радикальні заходи - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Категорія
Світ
Дата публікації

Лукашенко зважився на радикальні заходи - що відбувається в Білорусі прямо зараз

Лукашенко зважився на радикальні заходи - що відбувається в Білорусі прямо зараз
Джерело:  online.ua

Білоруський глава Олександр Лукашенко вирішив піти на радикальні заходи після того, як публічно звинуватив Захід у нарощуванні військової сили біля кордонів Білорусі. Він привів у повну бойову готовність війська у західних кордонів республіки, про що повідомив 18 серпня на екстреній нараді з членами ради нацбезпеки. Як відомо, це не перший провокаційний крок Лукашенко - до цього він перекинув військових до кордону з Литвою і оголосив там термінові військові навчання, в рамках яких в повітря вже запускають бойові винищувачі. Що прямо зараз відбувається в Білорусі, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на БЕЛТА.

"Не тільки всередині нашої країни, а й за її межами. Особливо на наших кордонах. Ви пам'ятаєте, в центрі стратегічного управління ми вже торкалися цього питання, я про це говорив. Деякі серед наших громадян розцінили це як нагнітання обстановки. Мовляв, нічого подібного на західних кордонах нашої країни немає. Але думаю, що (вчорашній вечір, особливо ніч) ви переконалися в тому, що тут не нагнітання обстановки, а була точна і правильна реакція. Треба було раніше нам це враховувати і мати на увазі. Але слава богу , що ми відреагували на це і розгорнули бойові підрозділи нашої армії на західних рубежах нашої кордону, привели їх в повну бойову готовність. Міністр оборони мені доповів, що все це виконано і відповідні частини сьогодні готові до виконання своїх зобов'язань", - заявив Лукашенко.

Білоруський лідер при цьому не уточнив, що відбувається на західних кордонах, що так його турбує. Раніше ж він заявляв про стягнутих танках і літаках НАТО, що знаходяться в 15 хвилинах від білоруських лісів. В Альянсі категорично спростували звинувачення Лукашенко - в НАТО підкреслили, що стежать за ситуацією в Білорусі, але сили у її кордони не нарощують.

Важливо відзначити, що до засідання Ради безпеки Білорусі, Лукашенко втретє за останні чотири дні провів переговори з президентом Росії Володимиром Путіним, який пообіцяв йому допомогу. У Кремлі поки не розкривають подробиці їхньої розмови, але в Мінську повідомили, що Путін розповів Лукашенко про його переговорах з канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель і президентом Франції Макроном, які відбулися сьогодні.

Як відомо, після попередніх розмов з Путіним Лукашенко розповідав, що у нього з президентом Росії склалася єдина думка щодо ситуації в Білорусі. Також білоруський глава запевняє, що Путін пообіцяв йому за першим запитом надати всебічну допомогу, в тому числі і військову, у випадку виникнення загроз.

Нагадаємо, Лукашенко вважає, що за протестною ситуацією в Білорусі стоїть Захід. Тому він раптово перейнявся кількістю навчань НАТО в сусідніх з Білоруссю країнах і доручив перекинути повітряно-десантну бригаду з Вітебська в Гродно - "у зв'язку з напруженою ситуацією на західних кордонах". Крім того, він звернувся президента Росії Володимиру Путіну з проханням про допомогу. У Кремлі запевнили Лукашенко, що Росія готова надати необхідне сприяння у вирішенні проблем, що виникли на основі принципів Договору про створення Союзної держави, а також в разі необхідності по лінії Організації Договору про колективну безпеку.

Сам Лукашенко при цьому не приховує, що чекає військової допомоги від Росії. Виступаючи перед білорусами він публічно погрожував учасникам протесту "реакцією Росії" на нестабільну ситуацію в країні і вимоги про проведення повторних виборів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що переговори з главою Кремля провів президент Євроради Шарль Мішель. За даними Кремля, Путін йому висловив свою єдину позицію по Білорусі- він наголосив на неприпустимості втручання у внутрішні справи республіки і чинення тиску на білоруське керівництво.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?