Луценко показав важливі документи по Януковичу: опубліковано відео
Категорія
Події
Дата публікації

Луценко показав важливі документи по Януковичу: опубліковано відео

Луценко показав важливі документи по Януковичу: опубліковано відео
Джерело:  online.ua

Генеральний прокурор Юрій Луценко детально прокоментував хід слідства у  справі побіжного екс-президента Віктора Януковича і дозвіл Печерського суду Києва на заочне досудове слідство у справі про державну зраду Януковича.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на інтерв'ю Луценко  ТСН.


«Хочу показати постанову про надання мені від слідчого дозволу на розголошення матеріалів попереднього слідства», - сказав Луценко.


«Вся справа почалося з оприлюднення заяви президента України за підписом Януковича такого змісту (це стосується, знову ж таки, отриманого нами офіційного документа): "Як законно обраний президент України заявляю, що події на Майдані, незаконне захоплення влади в Києві, призвели до того, що Україна опинилася на порозі громадянської війни, в країні хаос і анархія, права людей і безпека під загрозою, особливо в Криму і на Південному Сході, під впливом західних країн здійснюється терор і насильство, людей переслідують за політичними мотивами, в зв'язку з цим звертаюся до президента Росії В. В. Путіна з проханням використовувати збройні сили РФ для відновлення закону, миру, правопорядку, захисту населення України". Підпис Януковича ... », - процитував Луценко.


Читайте також:  Як Янукович просив Путіна ввести війська в Україну: з'явився гучний документ


«6 січня цього року, вперше за історію України, ми отримали лист з офіційною печаткою ООН, який говорить про те, що лист за підписом Януковича на прохання представника російської делегації Чуркіна долучено як офіційний документ Ради безпеки ООН», - розповів Луценко.


«Це легітимізує той факт, що саме Янукович закликав війська РФ вторгнутися на територію України ... За цей час ми допитали 32 свідка, які дають вичерпну картину про те, як Янукович здійснював державну зраду ... Важливі свідчення дав, наприклад, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков», - продовжив Генпрокурор.


«Ось позавчорашній його допит, в якому він видає розписку Януковича про те, що він відмовляється від державної охорони станом на 24 лютого 2014 року. Це повністю спростовує всю його брехню в зверненні до Путіна про те, що хтось комусь загрожує ...», - розповів Луценко.


«Його особистий підпис, переданий міністру внутрішніх справ Авакову, свідчить, що він втік з Києва і прийняв рішення перейти на бік ворога РФ, фактично, під його охорону. Також ми допитали двох депутатів Держдуми РФ. Вони свідчать про те, що механізм введення військ РФ на територію України був запущений Кремлем ще в грудні, коли Майдан ще стояв в центрі Києва», - продовжив Луценко.


«Під час візиту Суркова в грудні вже говорилося про ймовірне військове вторгнення ... Ми плануємо не зволікати з термінами досудового слідства, протягом лютого проведемо остаточні необхідні допити та експертизи, після цього справа буде передана до розгляду суду. Упевнений, що саме український суд повинен поставити крапку в цій справі», - зазначив Луценко.


За словами Генпрокурора, в лютому в Україні завершиться слідство і відбудеться початок судового процесу.


«Ми будемо робити все не для того, щоб було швидше, а для того, щоб було якісно. Ця справа, безумовно, буде предметом оскарження міжнародних інстанцій. Ми це розуміємо, і тому робимо все виключно по букві закону, буквально до кожної коми», - сказав глава ГПУ.


За словами Луценка, він не чув ніяких сумнівів в легітимності заочного засудження або легітимності заочного слідства від міжнародних інстанцій.


«Я ось тільки що був, наприклад, в Латвії. Це усталена практика. Після цього відвідав Німеччину - це усталена практика. Будь-яка країна західної демократії має таку можливість. Процес in absentia (бути засудженим заочно), тобто заочне, при відсутності підозрюваного, в разі, якщо він ховається від слідства, є загальноприйнятою цивілізаційною нормою», - підкреслив Луценко.




Як повідомлявONLINE.UA,  раніше Віктор Янукович звинуватив Генпрокуратуру України у фальсифікації справи про розстріли на Майдані, заявивши, що не причетний до загибелі людей.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?