Людська помилка: Іран визнав, що збив ракетою український літак МАУ
Категорія
Світ
Дата публікації

Людська помилка: Іран визнав, що збив ракетою український літак МАУ

Людська помилка: Іран визнав, що збив ракетою український літак МАУ
Джерело:  online.ua

Вранці 11 січня іранські військові визнали, що збили ракетою ППО український літак Boeing 737"Міжнародних авіаліній України". Влада Ірану заявила, що лайнер був збитий випадково в результаті людської помилки. Президент Ірану Хасан Рухані пообіцяв продовжити розслідування "непростимої помилки", яка привела до катастрофи, за результатами якого винних притягнуть до відповідальності - вони постануть перед військовим трибуналом. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на державне телебачення Ірану.

Іранські військові звинуватили в трагедіі США. Вони заявили, що авіакатастрофа сталася на тлі загострення відносин Ірану і США.

"Ця обставина стала причиною підвищеної чутливості серед підрозділів протиповітряної оборони. Український літак опинився в безпосередній близькості від одного з важливих військових об'єктів Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) і за формою і висоті польоту нагадував ворожий об'єкт (військовий літак США - ред.)", - йдеться в повідомленні, в якому іранські військові пообіцяли оновити свої системи, щоб уникнути таких "помилок" в майбутньому.

З виправдувальним визнанням виступив також голова МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф. Він заявив, що авіакатастрофа МАУ сталася "під час кризи, викликаної авантюризмом США".

"Сумний день. Попередні висновки внутрішніх розслідувань збройних сил: людська помилка в кризовій ситуації, викликаної авантюризмом США, привела до катастрофи. Наші глибокі вибачення і співчуття нашому народові, сім'ям загиблих та іншим постраждалим країнам", - написав Заріф в Twitter.

Президент Ірану Хасан Рухані в свою чергу заявив, що "глибоко шкодує про цю трагічну помилку". Він запевнив, що Іран виплатить компенсації за збитий український літак. Рухані також додав, що авіакатастрофа сталася, коли іранські військові перебували в стані бойової готовності через погрози, які надходили з боку США після вбивства іранського генерала Касема Сулеймані.

"Внутрішнє розслідування Збройних сил дійшло висновку, що, на жаль, ракети, випущені через людську помилку, призвели до жахливої катастрофи українського літака і загибелі 176 невинних людей. Слідство триває, щоб визначити і переслідувати винних в цій великій трагедії і великій помилці. Ісламська Республіка Іран глибоко шкодує про цю трагічну помилку. Мої думки і молитви з усіма сім'ями, які перебувають у жалобі. Я висловлюю щирі співчуття", - додав іранський президент.

Важливо відзначити, що спочатку Іран заперечував, що збив український літак - там стверджували, що "Боїнг" розбився через загоряння одного з двигунів. У той же час США, Канада і Велика Британія стверджували, що лайнер МАУ міг потрапити під ракетний удар Ірану. Зокрема, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо повідомляв, що, за даними канадської розвідки, український літак був збитий іранською ракетою класу "земля-повітря". З аналогічною заявою виступав прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон.

Напередодні, 10 січня глава Держдепу США Майк Помпео виступав із заявою про те, що в США вважають ймовірним те, що Іран збив український лайнер. Після краху "Боїнга" з'явилося і підтверджуюче цей факт відео. Американські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що лайнер МАУ могли збити однією або двома ракетами, випущеними з зенітного ракетного комплексу "Тор".

Нагадаємо, літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ) розбився через кілька хвилин після зльоту в Ірані вранці 8 січня. На борту літака перебувало 167 пасажирів і 9 членів екіпажу - всі 176 людей загинули. Серед загиблих були 82 громадянина Ірану, 63 людини з Канади, 10 - зі Швеції 10, 4 - з Афганістану, 3 - з ФРН, 3 - з Великої Британії, 11 громадян з України - 2 пасажири і 9 членів екіпажу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава МЗС України Вадим Пристайко виступив в п'ятницю, 10 січня, зі спеціальним брифінгом в зв'язку з авіакатастрофою в Ірані. Пристайко запевнив, що український уряд буде наполягати на покаранні всіх винних у трагедії і отриманні компенсації для всіх постраждалих сторін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?