Людство зустріне інопланетян. Але у вигляді носіїв штучного інтелекту
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Людство зустріне інопланетян. Але у вигляді носіїв штучного інтелекту

Людство зустріне інопланетян. Але у вигляді носіїв штучного інтелекту
Джерело:  online.ua

Цілком ймовірно, що колись людство познайомиться з представниками інших світів. Однак, стверджують науковці, вони навряд чи будуть мати вигляд звичних нам з кінофільмів та серіалів зелених або сірих чоловічків.

Джерело: The Guardian.

В своїй статті Сет Шостак, астроном з Інституту Сеті, який є некомерційною дослідницькою організацією в Каліфорнійській Силіконовій долині, розмірковує про те, якими мають бути інопланетяни, здатні досягнути Землі за тисячі і мільйони світлових років з найближчих чи більш віддалених зоряних систем.

Керівник центру досліджень SETI впевнений, що людство швидше зустрінеться з кібернетичними організмами або роботизованими системами, якими керує штучний інтелект, ніж з живими істотами. Адже жодна біологічна форма не здатна витримати такий довгий шлях в мандрівках. Як приклад Сет Шостак наводить відстань між Землею і найближчою до нас потрійною зоряною системою - Проксимою Центаврою. Найсучасніші земні ракети подолали би цю відстань за 75 000 років. І навіть якщо припустити, що інопланетяни здатні розвивати значно більшу швидкість - закони фізики однакові для всіх біологічних істот у будь-якому куточку Всесвіту.

Саме тому єдиним видом, який здатний тисячоліттями перебувати в інертному стані і долати такі величезні простори, незважаючи на час, є штучно створені механізми, які керуються винятково штучним інтелектом.

Пентагон говорить неправду

Автор скептично ставиться до висновків інших дослідників щодо того, що біологічні види інопланетян вже раніше відвідували землю. Також Шостак критично оцінює заяви Пентагону, щодо чисельних фактів спостережень за невідомими літаючими об'єктами за допомогою новітніх радарних систем на літаках F-18 та вдосконалених корабельних радарних системах.

Втім, Шостак погоджується, що у Всесвіті можуть існувати високорозвинені цивілізації. Адже Всесвіт у три рази старший за нашу Сонячну систему, тому навіть у нашій спільній Галактиці можуть існувати технологічно потужні суспільства, які на мільйони або навіть мільярди років випереджають Homo sapiens.

І все ж, людству слід готуватись до зустрічі саме зі штучним інтелектом.

Якою буде ця зустріч - не відомо. Однак, навряд чи простою і легкою для людства.

“У жодному серйозному протистоянні шимпанзе не могли перехитрити людей. Так само пристрої, які здатні керувати мандрівкою на Землю, матимуть можливість робити все, що забажають, як тільки вони сюди потраплять.

Безумовно, будь-яка особиста зустріч з інопланетянами буде загрозливою. Тож, якщо інопланетний корабель все-таки оселиться на галявині Білого дому, єдине на що можна буде сподіватися - що все, що всередині, є дружнім.

 Якщо ні, то для вирішення суперечок завжди є переговори”, - попереджає Шостак.

Читайте також:

  • Вчені відкрили найбільшу за всю історію спостережень комету.

  • Вчені висунули нову теорію формування Місяця.

  • Вчені заявили про "приреченість" Марсу до вимирання життя на планеті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?