Вчені заявили про "приреченість" Марсу до вимирання життя на планеті
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені заявили про "приреченість" Марсу до вимирання життя на планеті

Вчені заявили про "приреченість" Марсу до вимирання життя на планеті
Джерело:  online.ua

Група науковців виступила з новою гіпотезою щодо атмосферних умов на Марсі, які на відміну від сучасних були здатні підтримувати воду в рідкому стані та забезпечувати таким чином розвиток примітивних форм життя.

Джерело: The Source

За словами науковців, мільярди років тому на поверхні Червоної планети були річки, озера, а величезний океан вкривав її майже повністю. Утім, близько 3,5 мільярда роки тому води майже не залишилося зовсім - принаймні, у рідкій формі.

Згідно з дослідженням науковців зі Сполучених Штатів, Великої Британії та Швейцарії, для з’ясування причин варто звернути увагу на наявність та розподіл летючих елементів у воді. Завдяки стабільним ізотопам калію вони встановили, що колись їх було вдосталь, однак атмосфера Марсу згодом усі втратила.

Швидкість втрати летючих речовин прямо залежала від розмірів планети. Під час формування Червона планета втратила надзвичайну кількість їх у порівнянні із Землею, оскільки остання у 9 разів більша.

Головний висновок науковців - Марс занадто малий для того, щоб тривалий час утримувати на поверхні достатню кількість рідкої води. Це зумовило неможливість цієї планети забезпечити розвиток складних життєвих форм.

“Долю Марсу було вирішено заздалегідь. Ймовірно, існує мінімальний поріг вимог до розміру кам'янистих планет для утримання достатньої кількості води, щоб підтримувати життя і тектоніку плит. Цей поріг перевищує масу Марсу”, — цитує видання керівника наукової команди Куна Вана.

Сьогоденні напрацювання вчених у відповідному напрямку можуть у майбутньому допомогти в пошуку планет, які однозначно можуть підтримувати життя.

Дослідження Марсу

Напередодні американське космічне агентство NASA офіційно заявило про те, що марсохід Curiosity виявив на поверхні Марса з’єднання, які можуть бути частками органічних солей.

За словами вчених, наявність органічних солей на поверхні Марса може побічно вказувати не лише на присутнє в далекому минулому життя.

“Присутність або відсутність певних мінералів сигналізує, які рослини можуть краще прижитися в марсіанських умовах. Однак схарактеризувати компоненти, що входять до складу ґрунту не так просто”, - констатували в NASA.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?