МАГАТЕ попередило про ризик аварії навіть при холодному відключенні ЗАЕС
Категорія
Україна
Дата публікації

МАГАТЕ попередило про ризик аварії навіть при холодному відключенні ЗАЕС

МАГАТЕ попередило про ризик аварії навіть при холодному відключенні ЗАЕС
Джерело:  online.ua

Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що навіть у режимі холодного відключення реактори ЗАЕС потребуватимуть зовнішніх джерел живлення, інакше все одно може статися ядерна аварія. 

Джерело: Суспільне

Гроссі прокоментував можливе холодне відключення ЗАЕС

Гроссі сказав, що є ті, хто вважає, що найбезпечніше буде тримати реактори у режимі холодного відключення.

Якщо ви перебуваєте у ситуації, коли зовнішнє живлення припинене, ви все ще можете стикнутися з ядерною аварією. Навіть, якщо реактори не виробляють енергетику, - сказав він.

Гроссі додав, що МАГАТЕ знає, що Україна намагається полагодити джерела живлення станції, за можливості включно з головними джерелами.

Але, як ви знаєте, деякі з них проходиться через території, контрольовані Росією, тож це може бути дещо складно. Але з того, що ми бачимо, вони намагаються забезпечити функціонування станції. І я можу сказати, що навіть в моїй розмові з президентом Зеленським, це була одна з його позицій: вони бачать цю станцію, як дуже важливу частину національної електричної системи, - сказав директор МАГАТЕ.

Він нагадав, що вже запропонував термінове встановлення зони ядерної безпеки та захисту довкола ЗАЕС під час засідання Радбезу ООН.

І ми розпочали консультації з цього питання з обома сторонами: з Україною, звісно, бо вона є моїм партнером і ця станція є українською, але також із Росією, оскільки вона контролює обʼєкт.

Він вважає, що потрібна домовленість України та Росії щодо ЗАЕС.

Вони у військовому конфлікті, який у центрі безпекових побоювань, які у нас є щодо станції. Що нам дійсно тут потрібно — Україна та Росія домовляються щодо дуже простих принципів: не атакувати, не обстрілювати станцію, а також радіус, який може вплинути на її нормальну роботу. У нас є інспектори там, які можуть повідомляти, спостерігається це чи ні, - сказав Гроссі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?