МАГАТЕ знайшло на ЗАЕС протипіхотні міни
Категорія
Україна
Дата публікації

МАГАТЕ знайшло на ЗАЕС протипіхотні міни

МАГАТЕ знайшло на ЗАЕС протипіхотні міни
Джерело:  online.ua

Експерти МАГАТЕ зафіксували протипіхотні міни на периферії майданчика Запорізької атомної електростанції.

Джерело: МАГАТЕ

МАГАТЕ зафіксувала міни на ЗАЕС

23 липня під час обходу території група МАГАТЕ побачила кілька мін, розташованих у буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром території станції.

Експерти повідомили, що вони перебували в зоні обмеженого доступу, куди не має доступу обслуговуючий персонал станції, і були повернені в сторону від майданчика. Команда не помітила мін у внутрішньому периметрі майданчика під час обходу.

Як я повідомляв раніше, МАГАТЕ було відомо про попереднє розміщення мін поза периметром майданчика, а також у певних місцях всередині. Наша команда повідомила про це відкриття станції, і їм сказали, що це військове рішення, і міни знаходяться в зоні, яка контролюється військовими, – сказав генеральний директор МАГАТЕ Гроссі.

Проте, за його словами, наявність таких вибухових речовин на майданчику суперечить стандартам безпеки МАГАТЕ та інструкціям з ядерної безпеки та створює додатковий психологічний тиск на персонал станції.

Що роблять експерти МАГАТЕ на ЗАЕС

Протягом останніх днів і тижнів присутні на ЗАЕС експерти МАГАТЕ проводили інспекції та регулярні обходи майданчика, не побачивши важкої військової техніки.

МАГАТЕ також продовжує вимагати доступу до дахів реакторів ЗАЕС та їхніх турбінних залів, у тому числі блоків 3 і 4, які становлять особливий інтерес.

Експерти вже відвідали головну диспетчерську, аварійну диспетчерську, приміщення, де розташовані електрошафи систем безпеки, а також частини машинного залу, де оглянули головні живильні насоси, масляний бак головної турбіни та головний конденсатор.

У МАГАТЕ повідомили, що продовжать уважно стежити за ситуацією щодо наявності води для охолодження шести реакторів ЗАЕС та інших важливих функцій ядерної безпеки після руйнування Каховської дамби.

Наразі доступна вода залишається відносно стабільною, рівень води знижується приблизно на 1 сантиметр на день. Води вистачить на кілька місяців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?